[:bg]Агенциите на ООН за бежанци и мигранти с изявление относно новия указ на американския президент[:]

0
2443

[:bg]

В петък (27 януари) американският президент Доналд Тръмп подписа указ, ограничаващ навлизането на имигранти от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен на територията на САЩ за срок от 90 дни; преустановяване работата на системата за допускането на бежанци за 120 дни и на програмата за сирийски бежанци за неопределен период. Във връзка с този указ, агенциите на ООН за бежанци и мигранти – Върховният комисариат на ООН за бежанците и Международната организация по миграция публикуваха общо изявление, което гласи следното:

Нуждите на бежанците и мигрантите в световен мащаб никога не са били по-големи, a програмата за презаселване на САЩ е една от най-важните в света.

Дългогодишните политически усилия донесоха двойна победа: първо чрез спасяване на някои от най-уязвимите хора в света и второ чрез предоставянето на възможност те да обогатят своите нови общества. Приносът на бежанците и мигрантите към техните нови домове по целия свят е изключително положителен.

Местата за преселване, предоставени от всяка страна са жизнено важни: Международна организация по миграция (МОМ) – aгенцията на ООН за миграция и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) – агенцията на ООН за бежанците, се надяват, че САЩ ще продължат да имат силна лидерска роля и традиции в защитата на тези, които бягат от конфликти и преследване.

МОМ и ВКБООН са твърдо решени да работят с администрацията на САЩ към целта, която споделят, а именно осигуряване на безопасни и сигурни програми за презаселване и имиграцията.

Ние силно вярваме, че бежанците трябва да получават еднакво отношение, защита, помощ и възможности за преселване, независимо от тяхната религия, националност или раса.

Ще продължим да работим активно и конструктивно с правителството на САЩ, както сме правили в продължение на десетилетия, за да защитим онези, които се нуждаят най-много и да предложим нашата подкрепа по въпроси свързани с предоставяне на убежище и миграция.

Източник: Международна организация по миграция[:]