Ангел Спасов: Физическите пространства стимулират комуникацията между хората

0
1171

dsc_3681

Ролята на физическите пространства е особено важна при създаването на икономика, базирана на знанието и иновациите. За създаването на такава зона за иновации, за това как използваме дигиталните умения и какво е дигитална култура, говори Ангел Спасов- директор на Национален център за дигитална култура към НДК в четвъртия панел от национална конференция “ Цифрова грамотност и социални умения в 21 век“.

Какви са основните предизвикателства пред младите в дигиталната сфера?

Предизвикателствата не са свързани с техните дигитални умения сами по себе си, защото те са родени с тях. Дигитална ера стана постдигитална ера, защото ние имаме инструментите и просто използваме някаква технология, която вече отдавна е създадена. Предизвикателствата пред тях не са свързани с това дали ги използват, а как ги използват, с какви цели и по какъв начин дигиталните инструменти подобряват качеството им на живот. Но най-същественото предизвикателство, пред което те са изправени, е дигиталната бариера между поколенията. Техните родители, баби и дядовци са дигитално неприобщени, което ще доведе до много сериозен сблъсък на възприемане и мироглед между поколенията.

Как се използват дигиталните умения у нас?

Днес дигиталните умения са неделима част от ежедневието на младите хора под една или друга форма. Те се развиват светкавично и стават все повече и повече. Най-важното дигитално умение е да си отворен, да можеш веднага да намериш подходящия дигитален инструмент за твоята работа. За използването на дигиталните умения няма как да има еднозначен отговор. Днес много хора ги използват, за да се изкажат, когато има обществен проблем, но същевременно не предприемат никакви конкретни действия за неговото разрешаване. Тази употреба на дигиталните умения не е практична. От друга страна, в България дигиталните умения се прилагат чудесно за комуникация.

Какво е дигитална култура?

Това е абстрактната обосновка за използването на дигитални умения. Дигиталната култура е начин на мислене. Тя е система от начини на използване на дигитални инструменти.

Каква е ролята на физическите пространства?

Когато използваме много цифрови инструменти, това ни отдалечава като комуникация от хората, които стоят зад създаването им. Събирането на хората на едно място би позволило комуникацията помежду им, както и намира начин употребата и създаването на дигитални инструменти да бъде по-правилно.

Какво трябва да има една младежка зона за иновации?

Няма рецепта, която трябва да спазваме. Всеки го прави така, както го чувства най-добре за себе си и за екипа, за тяхното професионално усъвършенстване. Предизвикателство е към този, който създава една такава зона за иновация. Тя или трябва да бъде направена по начин, който се харесва на масата, или както на него му харесва и трябва да ги убеди да харесва. Това са двете основни линии, по които може да се създаде едно такова пространство, което играе особено важна роля при създаването на икономика.