Анджелина Джоли призовава световните лидери да прекратят страданията в Сирия

0
2092
Снимка: UNHCR
Снимка: UNHCR
Снимка: UNHCR

Обръщение на Анджелина Джоли Пит, специален пратеник на Върховния комисариат за бежанците на ООН:

Това е четвъртото ми посещение в Йордания, откакто избухна конфликтът в Сирия.

Почти невъзможно е да опиша какво е представлявал животът през последните пет години за бежанците в Йордания или където и да е другаде в региона.

Нито едно семейство в този бежански лагер, в който се намират 60 000 души, не е било подминато от страдание, загуба или травма.

Тази сутрин срещнах семейство, което е избягало от ДАЕШ в Рака след което се е местило 20 пъти в опит да намери безопасно място в Сирия. Майката е преживяла няколко аборта, а двамата й братя и едната и сестра са били убити от въздушни удари.

Тук има деца, които нямат други спомени освен тази груба действителност и тези варварски огради. Има тийнейджъри, които носят със себе си физическите и психическите рани от конфликта – като 13-годишното момче, носещо белег от шрапнел, което срещнах.

Над половината от бежанците в Йордания са под 18-годишна възраст. Собствените ми деца са на подобна възраст. Като всеки родител, за мен е почти невъзможно да не си представя как биха се чувствали собствените ми деца в подобна ситуация.

Въпреки тежките условия обаче, бежанците тук дори считат себе си за късметлии.

Освен милионите останали в Сирия, чиито животи са изложени на ежедневен риск, 75 000 души, включително деца, бременни жени и болни родители, са приклещени в Берм – ничия земя намираща се на йорданската граница.

Те не са получавали храна от ранния август. Няма и коридор за хуманитарни доставки. Няма механизъм за евакуация на ранените. Нито една от основните норми на хуманитарното право за закрила не се прилага.

Това не е проблем само на Йордания, с който тя може да се справи сама. От години страната предупреждава, че ще достигне до състояние, в което няма да може да направи нищо повече.

Светът знае за ситуацията в Берм от месеци, но досега не е намерено решение. Това е симптом на един по-голям проблем. Въпреки всички добри намерения, изключителни действия на терен и щедростта на местните общности, е невъзможно да кажем, че ние като международна общност сме използвали всички инструменти на наше разположение и дори не сме близо до това да направим достатъчно, така че да помогнем на сирийците.

Светът за сигурност в продължение на повече от пет години остава разделен и неспособен да достигне политическо съгласие.

Умишленото използване на обсада, глад, нападения срещу болници и твърденията за използването на химически оръжия, продължават всеки ден. И въпреки всички международни срещи на високо равнище и обещания за помощ в рамките на тези пет години, Върховният комисариат за бежанците и други агенции разполагат само с половината от необходимото, за да се справят със ситуацията.

Този недостиг има своите последици.

Несъответствието между отговорностите и действията ни става все по-осезаемо. Така че, моето послание към световните лидери, които ще се съберат в рамките на Общото събрание на ООН само след 10 дни, е причините за конфликта в Сирия и какво е необходимо да се направи, за да бъде той прекратен, да бъдат поставени в центъра на обсъжданията.

Всяко увеличение на хуманитарното финансиране спасява животи и е дълбоко ценено, както и абсолютно необходимо. Но нека бъдем честни: хуманитарните работници тук все още очакват да се случи това, което беше обещано на последната конференция.

След тези пет години бежанците тук не искат да знаят до какъв процент техният живот би станал по-поносим, а кога ще могат да се приберат вкъщи. Те не искат да бъдат просто пасивни получатели на помощ. Те искат политическо решение.

Накрая, бих желала да се обърна към жителите на Йордания, на чието достойнство, толерантност и хуманност, се възхищавам. Вие давате всичко от себе си да помогнете на своите сирийски съседи още от първите дни на конфликта. Вие сторихте всичко това, знаейки колко трудно ще е и че конфликтът може да продължи с години, през които той оказва влияние върху вашите ресурси.

Вие сте дали толкова много и продължавате да го правите със същата отдаденост и аз приветствам и благодаря на Негово Величество Краля за смелостта и решението да помогне на значителен брой сирийци да получат достъп до пазара на труда, както и до образованието в Йордания. Благодаря Ви за Вашето морално лидерство!

Желая на семействата в Йордания и региона „Ейд Мубарак“!

А за тези, за които не е време за празненства, а такова на страдание, мъка и трудности – казвам, че мислите ми са с Вас!

Благодаря Ви!

Източник: UNHCR