[:bg]Анексацията на Крим и Севастопол – 4 години по-късно[:]

0
1054
Фредерика Могерини, Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Снимка: European External Action Service/Flickr

[:bg]На 18 март 2014 г. Руската федерация анексира полуостров Крим, който от 1954 г. насам беше украинска територия. Днес той представлява два самостоятелни руски федерални субекта – Република Крим и град Севастопол. Това събитие предизвика обширен отзвук сред международната общност, като Украйна и множество световни лидери осъдиха действията на Русия и ги обявиха за незаконни.

По повод четвъртата годишнина от анексацията Фредерика Могерини, Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, излезе с декларация от името на ЕС относно Автономна република Крим и град Севастопол.

В декларацията г-жа Могерини засяга няколко важни въпроса, първият от които е суверенитетът и териториалната цялост на Украйна. ЕС продължава да осъжда и да не признава анексирането на Крим. Нещо повече – същото се счита за нарушение на международното право, разклащащо правната сигурност и международния правен ред, който следва да защитава суверенитета на отделните държави. Европейският съюз поддържа ограничителни мерки спрямо Руската федерация и освен това призовава държавите-членки на ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване, които биха били в съответствие с Резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН, с която се подчертава невалидността на Кримския референдум от 2014 г.

Г-жа Могерини обърна внимание и на продължаващата милитаризация на полуострова, която подкопава сигурността в черноморския регион. Освен това жителите на Крим биват принуждавани да приемат руско гражданство и да стават част от въоръжените сили на Руската федерация, в нарушение на международното хуманитарно право. В декларацията се казва още, че ЕС осъжда и изграждането на моста през Керченския пролив без съгласието на Украйна и наложените с това ограничения на свободата на транзитно преминаване.

Последният аспект от проблема, очертан в декларацията, е сериозното влошаване на стандартите и дори липсата на такива по отношение спазването на правата на човека. Като пример се сочат кримските татари, които загубиха правото си на самоуправление, както и медиите си. Незаконно задържаните и осъдени лица също се споменават, както и журналистите, адвокатите и правозащитниците, които следва да могат да работят в условията на независимост и без ненужна намеса.

Европейският съюз припомня Резолюция 72/190 на Общото събрание на ООН от 19 декември 2017 г, отнасяща се до спазването на правата на човека в Крим и Севастопол. В нея „настоятелно се призовава“ Русия да изпълни 12 препоръки, за да прекрати незабавно нарушаването на човешките права на анексираните територии. ЕС апелира за пълното спазване на резолюцията, както и за спазване от страна на Руската федерация на действащото международно хуманитарно право.

Материала изготви: Данита Янчева

Източник: Европейска комисия[:]