Афганистан: Иновации в полза на жените, децата и природата

0
1296
Снимка: UNEP
Снимка: UNEP
Снимка: UNEP

В афганистанската провинция Бамиян, разположена между две скалисти планини, се наблюдават особено неблагоприятни условия. Температурите през зимата там често  достигат минус 20 градуса по Целзий.

Без електричество, газ или вода, жителите на един от най-отдалечените райони в света търсят отопление за домовете си като събират храсти от съседните планини. А печките, които използват за отопление не само рушат здравето, но и отслабват естествената защита на околната среда. Също така храстите, които се изгарят обикновено служат за предотвратяване на тежки наводнения чрез ограничаване на притока на вода, когато вали.

Решението на този проблем обаче съвсем не е трудно. С подкрепата на Програмата на ООН за околната среда и Посолството на Финландия, Организацията на Афганистанските неправителствени организации за опазване на афганистанските планински райони е преоткрила два вида традиционни печки, които да произвеждат много по-малко вреден дим и да са с далеч по-нисък разход на гориво.

Промените в дизайна са прости. Традиционните глинени пещи, вградени в пода на дома и традиционно използвани за печене на хляб, запушват с дим целите кухни. От Организацията на Афганистанските НПО-та са установили, че изграждането на фурните, така че да се въртят на 90 градуса, намалява многократно дима. Новите фурни произвеждат 90 на 100 по-малко дим и горят 70 на 100 по-малко гориво така подобряват здравето на жените като намаляват оперативните разходи.

Втората печка, която е преоткрита е традиционният бойлер заедно с готварска печка. Новият дизайн позволява на собствениците едновременно да варят, пекат хляб, готвят на котлон и в същото време да отопляват и дома си.

И двата нови уреда ще бъдат захранвани от местното производство на брикети с висока плътност, които произвеждат по-малко дим и са енергийно по-ефективни. По този начин се предотвратява обезлесяването в планинския регион. Организацията е разработила също слънчеви бойлери достатъчно мощни да накарат чаша традиционен зелен чай да заври без дори да се драсне кибритена клечка. Голяма метална чиния отразява слънчевите бъчи върху чайник.

„Всички тези изобретения наистина са в помощ за здравето на жените и децата, както и за това на околната среда. Освен всичко друго те могат да създадат и възможности за работа,“ твърди Хабиба Амири, директор на Организацията.

От Организацията смятат още да доставят своите изобретения на 10 000 души в цялата провинция. „Добрите инициативи в Афганистан дават силен тласък за промяна в качеството на въздуха в затворени помещения, в отношението към горите, в опазването на ландшафта, както и в изменениято на климата“, смята Андрю Сканлон – мениджър на Програмата на ООН за околната среда в Афганистан.

„Тези най-прости, но силни и ефективни печки, които така бързо бяха приети от местните общности, са фантастичен пример за силата на частния сектор, квалифициран със специалисти, способни да вземат истински екологични решения и да променят света“.

Източник: UNEP 

Върху материала работи: Нанси Борисова