[:bg]Бан Ки-Мун: Алепо се превърна в синоним на ад[:]

0
1582

[:bg]

Снимка: U.S. Mission Photo/Eric Bridiers/ Flickr

В своята последна пресконференция като Генерален секретар на ООН — Бан Ки-Мун отправи  предупреждения относно два въпроса, обекти на нарастваща международна загриженост. Става дума за касапницата в Сирия, която продължава да бъде огромна пропаст в световната съвест и ситуацията в Южен Судан, който е изправен пред сериозен риск от геноцид, тъй като лидерите на страната пропиляха възможностите, предоставени им от мирното споразумение, според Бан Ки-Мун.

По време на конференцията, Генералният секретар определи настоящата ситуация в сирийския град Алепо като синоним на думата ад. Той допълни още, че всички ние провалихме сирийския народ и че мир може да бъде установен само при наличие на състрадание, правосъдие и поемане на отговорност за мерзостите, на които целият свят стана свидетел.

Кризата в Сирия навлиза в своята шеста година, като цивилното население продължава да бъде подлагано на страдания, унищожениe и незачитане на фундаментални човешки права. Според данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), 13,5 милиона души имат нужда от хуманитарна помощ, като към тях се причисляват 4,9 милиона души, намиращи се под обсада и в трудно достъпни райони на страната.

Що се касае до продължаващия вече трета година конфликт в Южен Судан, Бан Ки-Мун изрази съжаление и си позволи да отправи остри забележки към управлението на страната, казвайки че лидерите на Южен Судан предадоха доверието на своя народ и са пропилели шансовете, предоставени им от сключеното мирно споразумение.

В тази връзка е необходимо да се припомни, че в началото на месец ноември, специалният пратеник на ООН в Южен Судан — Адама Диенг, изрази своите опасения, че съществува реален риск от ескалация на насилието на база етнически признак с потенциал за прерастване в геноцид. В течение на една седмица той разговаря с всички страни в конфликта, достигайки до извода, че се наблюдава изключителна поляризация между някои племенни групи от юли месец насам, когато се случи нападението в столицата Джуба.

Визирайки заключенията на специалния съветник за предотвратяване на геноцид — Диенг, генералният секретар призова за концентрирани действия, в това число и налагане на наказателни мерки.

Това беше финалната конференция на Бан Ки-Мун в ролята му на Генерален секретар на ООН, тъй като вторият му мандат изтича на 31 декември тази година. На 19 декември неговият “наследник” — Антонио Гутиереш официално положи клетва.

Макар в своето заключително обръщение, Ки-Мун да определи прекараното десетилетие начело на организацията като непрекъснат тест, той добави също, че международното сътрудничество остава пътя към един по-мирен и проспериращ свят.

Източници

Върху материала работи: Александра Александрова[:]