[:bg]Бан Ки-Мун няма да се кандидатира за президент на Южна Корея[:]

Снимка: Chatham House

[:bg]

Снимка: Chatham House/ Creative Commons

В края на втория мандат на Бан Ки-Мун като Генерален секретар на ООН много хора предвещаваха включване му в президентските избори на родната му страна – Южна Корея.

Бившият дипломат номер 1 в света бе разглеждан като потенциален кандидат на консервативната пария „Сенури“ в Южна Корея. На пресконференция тази седмица обаче Бан заяви, че няма намерения да се впуска в президентската надпревара.

През последните месеци в страната се разразиха серия от скандали, свързани с президентската институция. Парк Гън Хе, първата жена, избрана за президент на Южна Корея и член на консервативната партия, е временно отстранена от длъжността си, поради обвинения за корупция и злоупотреба с влияние.

Снимка: Korea.net

На 9 декември 2016 година с 234 гласа „за“ и 56 „против“ парламентът на Южна Корея гласува отстраняването на Парк. До това се стигна след масови протести в страната, а публичното извинение на президента не помогна. Към момента президентските функции временно са поети от министър-председателя Хуанг Куо-ан, тъй като според процедурата 180 дни след приемането на решението от парламента, Конституционният съд трябва да се произнесе. В случай, че съдът одобри импийчмънта, Парк ще бъде окончателно отстранена от президентския пост и в Южна Корея ще се състоят предсрочни президентски избори, тъй като мандатът ѝ трябва да приключи в края на 2017 година.

 

Именно Бан Ки-Мун се смяташе за следващия кандидат за президент на консерваторите, но бившият Генерален секретар на ООН заяви, че не желае да работи с политици, които са „старомодни, ограничени и егоистични“.[:]