Бан Ки-Мун осъди убийството на бившия бурундийски министър Моси

UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten

Вчера (13.07.), Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, осъди убийството на Хафса Моси, бивш бурундийски министър по въпросите на Източноафриканската общност и държавите от Източноафриканското законодателно събрание, в столицата Бужумбура.

„Този осъдителен акт на насилие служи само за насърчаване на разделения, да подкопава недоверието и да дестабилизира страната.“, се казва в изявление, публикувано вчера от говорител на Бан, в което ръководителят на ООН изрази най-дълбоките си съболезнования на семейството на Моси.

В изказването си Генералният секретар подчерта необходимостта да се увеличат усилията за договорено уреждане на кризата в Бурунди и призова всички заинтересовани страни да се ангажират изцяло и с добри намерения в мирния процес, ръководен от Източноафриканската общност (EAC).

„ООН ще продължи да предоставя помощ на процеса на ръководения от Източноафриканската общност диалог и неговия фасилитатор бившия президент на […] Танзания, Бенджамин Мкапа.“, се казва още в изявлението.

Според съобщения в медиите Моси бе застреляна от неизвестни нападатели в близост до дома си в Бужумбура.

Политическата криза в Бурунди започна миналата година, когато президентът Пиер Нкурунзиза реши да се кандидатира за трети мандат, предизвиквайки протести. Към днешна дата се съобщава, че стотици хора са били убити, повече от 240 000 са напуснали държавата и още хиляди са били арестувани.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова