Бан Ки-Мун: Превърнах сътрудничеството с младите в приоритет на ООН

Бан Ки-Мун с младежките делегати към ООН

 

Бан Ки-Мун с младежките делегати към ООН
Бан Ки-Мун с младежките делегати към ООН; Снимка: WFUNA

Вторият мандат на Бан Ки-Мун като генерален секретар на Организацията на Обединените нации е към края си, като тепърва предстои равносметка на неговата работа. Известно е обаче, че Бан Ки-Мун ще остане в историята на Организацията като първия генерален секретар, който назначава представител на младежта и предприема редица стъпки насочени към младежите. По време на посещението си в Йордания Бан Ки-Мун се срещна със студенти от Университета в Йордания, най-старото висше учебно заведения в страната.

Генералният секретар изрази благодарност към страната за приемането на стотици хиляди бежанци от Сирия. Той подчерта значението на тези действия в условията на конфликтната ситуация в региона и необходимостта от подобряване на здравеопазването и образователната и социална система, както и инфраструктурата в страната. Въпреки тези проблеми Бан Ки-Мун изрази своя оптимизъм за бъдещето на страната и младите хора, възпитавани от институции като Университета в Йордания. Той отбеляза, че младите хора, както по света, така и в региона са се посветили на уважението на човешките права, мира и сигурността.

„Младите хора не са утрешните лидери. Те са днешните лидери. И вие сте част от най-многобройното поколение на младежи в историята“, отбеляза Бан Ки-Мун. Той обясни, че в много западни държави, средната възраст е над 40 години, в арабските страни – под 30, а в Йордания – тя е 22 години. Генералният секретар отбеляза, че това създава много възможности за младите хора, за участието им в образованието, пазара на труда, политиката, правителствата, както и в дипломацията.

Бан Ки-Мун подчерта, че младите хора са особено важни за ООН. „По време на десетте години като генерален секретар превърнах сътрудничеството с младите хора в приоритет за цялата система на ООН. В момента, безпрецедентен брой програми и инициативи са насочени към младите мъже и жени са в процес.“

Бан Ки-Мун припомни и назначаването на йорданеца, Ахмад Алхендауи за първия представител на младежта като едно от най-значимите действия насочени към развитието на младежите. Според генералния секретар Ахмад, роден и отгледан във втория по големина град в Йордания – Зарка, изгражда визията за развитието на младите хора, като често е изправен пред най-сериозните проблеми на младежите – от безработицата до насилствения екстремизъм.

546070-alhendawi
Бан Ки-Мун с Ахмад Алхендауи UN Photo/JC McIlwaine

Генералният секретар обърна особено внимание на Целите за устойчиво развитие, приети приети през миналата година и ролята на младите хора в тяхното изпълнение. Бан Ки-Мун отбеляза и необходимостта от включването на маргинализираните младежки групи и създаване на възможности и условия за развиване на техния потенциал.

Сред едно от постиженията постигнати в рамките на мандата му, Бан Ки-Мун отбеляза поставянето на младите хора в основата на дипломацията. Като историческа стъпка в това отношения той посочи приемането на резолюцията за младежите, мира и сигурността от Съвета за сигурност.

В края на речта си пред студентите, генералният секретар на ООН призова младежите да бъдат граждани на света и да откриват нови хоризонти:

„Предизвиквайте Вашите лидери, Вашите приятели и колеги и дори себе си. Вдъхновявайте всички около Вас“.

Източник: UN