[:bg]Бан Ки-Мун приветства провеждането на мирни избори в Кот д’Ивоар[:]

UNOCI

[:bg]

UNOCI

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства правителството и народа на Кот д’Ивоар за мирните и приобщаващи законодателни избори, които се проведоха тази неделя, както и напредъка в страната спрямо миналата година, съобщиха от кабинета му.

“[Генералният секретар] поздравява политическите партии на Кот д’Ивоар за активното им участие в изборите, както и Независимата избирателна комисия за усилията си в осигуряване правото на хората да гласуват”, гласи изявление, публикувано от говорителя на Бан Ки-Мун.

“Той също така оценява положителната роля на международните и националните екипи за наблюдение на изборите, както и ангажирането на гражданското общество на Кот д’Ивоар, което повишава прозрачността и доверието в изборите”, добави още той.

По-нататък в изявлението, ръководителят на ООН приветства постигнатия от западната африканска страна напредък с приключването на свободни и лоялни президентски избори през октомври 2015 г., както и с конституционния референдум през октомври тази година.

“Успешното приключване на изборите потвърждава стабилния марш на Кот д’Ивоар към траен мир и стабилност”, се отбелязва в изявлението.

Бан Ки-Мун също потвърди ангажимента на системата на ООН, включително и на Мисията на ООН в Кот д’Ивоар (UNOCI), за подкрепа на страната в поддържането на напредъка, постигнат в консолидацията за мир, стабилност и дългосрочен просперитет.

Източник: UN News Centre[:]