Бан Ки-Мун приветства първия в историята олимпийски отбор от бежанци

IOCringsColour

По време на церемонията по предаване на олимпийския огън в Женева, Генералният секретар на ООН приветства първия в историята на Олимпийските игри отбор от бежанци. Той ще вземе участие в XXXI Летни игри в Рио през август 2016 г. Бан Ки-Мун подкрепя инициативата като заяви: „Тази година Международният Олимпийски комитет предприе извънредна стъпка към приобщаването на бежанците.”

Талантливи спортисти, които са били принудени да напуснат домовете си, ще получат невероятния шанс да се включат в най-голямото международно състезание, където участват атлети от цял свят. Това е страхотна възможност за тях и близките им по пътя за приобщаване към световното семейство. Участието им в Летните олимпийски игри е лъч надежда, която дава възможност бежанците да бъдат видени като талантливи, силни и вдъхновяващи хора. За тях не е важна победата или загубата, а идеята за мир, защото са „шампиони на духа.” „Бежанците искат домове, а не палатки. Те искат флаг, който осигурява правата им, защото заслужават свят, който им дава помощ. Свят, изпълнен с мир”, допълни още Бан Ки-Мун.

UN Photo/Jean-Marc Ferré
UN Photo/Jean-Marc Ferré

Генералният секретар използва случая да припомни и за Световната хуманитарна среща на високо равнище, организирана следващия месец от ООН в Истанбул. Тези срещи са част от събитията, свързани със заседанието на Общото събрание на големите движения на мигрантите и бежанците през септември. По-рано същият ден, Бан Ки-Мун получи наградата на Олимпийската купа от името на ООН. „Искрено Ви благодаря за това признание на талантливите, всеотдайни и безкористни жени и мъже в нашата организация. Те работят денонощно по целия свят за по-доброто бъдеще на всички хора. Приемам това отличие от тяхно име с дълбока благодарност.”

ООН все повече залага на спорта, който  сплотява и обединява общността, за изпълнението целите на Организацията. Генералният секретар призова лидерите и обществото да се възползват максимално от тези глобални възможности за напредък: „Обединяваме силите си, за да използваме човешкия дух като символ на нашата обща човечност.”

Източник: UN

Изготвил: Андреа Йовева

Още по темата:

Отбор от бежанци ще се състезава на олимпиадата в Рио