Бан Ки-Мун призова за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

0
1446
UN Photo/Amanda Voisard
UN Photo/Amanda Voisard
UN Photo/Amanda Voisard

Силно обезпокоен от последните доклади за широкомащабни нарушения по линията на конфликтната зона Нагорни Карабах, генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун призова всички заинтересовани страни за незабавно прекратяване на сраженията и предприемане на спешни мерки за успокояване на ситуацията.

В изявление на 2 април 2016г. в Ню Йорк, говорителят на Бан Ки-Мун изказа загрижеността на генералния секретар по случай отчетените използвани тежки оръжия и големия брой жертви, включително и сред цивилното население.

„Генералният секретар призовава всички заинтересовани страни за незабавно прекратяване на сраженията, изцяло зачитайки споразумението за прекратяване на огъня и предприемане на спешни мерки за успокояване на ситуацията“, съобщи говорителят.

Чрез изявлението Бан Ки-Мун отново потвърди пълната си подкрепа за усилията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), групата от Минск, както и на всички страни, които работят в посока облекчаване на тази опасна ситуация и провеждане на мирни преговори за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах.

Източник: UN News Centre

Превод: Радостина Ненкова