Бан Ки-Мун с призив за обединение в Ирак

0
1119
UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten

В събота, 26.03., Бан Ки-мун посети Ирак за осми път в качеството си на генерален секретар на ООН и изрази одобрение от факта, че страната отбелязва прогрес в борбата си срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). В тази връзка той изтъкна, че важни области, включително Рамади (най-западната точка на Сунитския триъгълник), са освободени от контрола на ИДИЛ. Бан отбеляза като напредък  и приетия Бюджетен закон за 2016 година и важността на редица други нормативни актове, приети и влезли в сила от неговата последна визита досега.

Заедно с това обаче той не скри притесненията си, свързани с тежката ситуация, в която се намират жителите на страната. По статистически данни на ООН 10 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, а само за изминалата година други 7 500 са били убити вследствие на терористични актове и военни конфликти.

След среща с министър-председателя на Ирак – Хайдер ал Абади и външния министър – Ибрахим ал Джафари, Бан Ки-мун изрази виждането, че важна част от стратегията срещу ИДИЛ е именно обединението на иракския народ. Под прицела на Ислямска държава са всички жители на Ирак, но най-вече малцинствата, маргинализираните и лишените от граждански права. „Проведохме конструктивни разговори във връзка със сигурността, политиката, икономиката и социалните реформи, както и обсъдихме хуманитарните въпроси и защитата на човешките права в Ирак“, заяви Бан.

Генералният секретар не пропусна да изрази възхищението си от жертвоготовността и издръжливостта на иракския народ, както и да благодари на иракските служби за сигурност и иракско-кюрдските сили Пешмерга за борбата им срещу терористичната джихадистка групировка.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Мирела Христова