Бахрейн: Бан Ки-Мун осъди разпускането на политическата партия Ал Уефак

UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten

Вчера (18.07.), Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, изрази съжаление от разпускането на основната опозиционна политическа партия в Бахрейн, Ал Уефак, и призова за възобновяване на приобщаващ национален диалог, насочен към мира и стабилността в страната и региона.

В изявление, публикувано от говорителя му, Генералният секретар нарече разпадането на политическата партия „последната капка в поредица от ограничения на правото на мирни събирания, свободата на сдружаване и свободата на изразяване в Бахрейн“.

Министерството на правосъдието закри опозиционната група миналата седмица, обвинявайки я в спомагане насилието в близкоизточната страна.

В своето изявление, Бан Ки-Мун подчерта, че разпускането на Ал Уефак, подобно на други действия, предприети в страната – като отнемане гражданството на шейх Иса Касим и други, забрана за пътуване на защитниците на правата на човека, както и увеличената присъда на генералния секретар на Ал Уефак, шейх Али Салман – риск, който спомага за ескалирането на вече напрегнатата ситуация в страната.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

1 COMMENT

Comments are closed.