[:bg]Безвизов режим за Грузия гласува Европейският парламент [:]

0
1087

[:bg]

Според ново законодателство, одобрено от Европейския парламент днес, гражданите на Грузия ще могат да влизат без виза в Шенгенското пространство за кратък престой.

Законодателството все още се нуждае от официалното одобрение на Съвета и ще влезе в сила веднага след като започне да се прилага механизмът за суспендиране. Той позволява на държавите членки на ЕС временно да отменят безвизовото пътуване в случай на приток на мигранти или заплаха за обществената сигурност.

Преди гласуването докладчикът на ЕП по предложението – българският евродепутат и заместник-председател на Групата на Европейската народна партия Мария Габриел отдаде заслуженото на „широките и комплексни реформи“, проведени от Грузия, за да постигне отменянето на визите и благодари на властите и гражданите на страната за тяхното постоянство и търпение. Тя също така ги поздрави за силата на техните демократични убеждения и отбеляза, че отменянето на визите приближава страната до ЕС.

Според новите правила, одобрени в пленарна зала с 553 гласа „за“, 66 „против“ и 27 „въздържал се“, грузински граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат в ЕС, без да се нуждаят от виза, за 90 дни в рамките на 180-дневен период с цел бизнес, туризъм или по семейни причини, но не и за работа.

Премахването на визовия режим е в сила за Шенгенското пространство, което включва 22 държави членки на ЕС (всички с изключение на Ирландия, Великобритания, Хърватия, Кипър, Румъния и България), плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Източник: Европейски парламент

 [:]