Белият дом ще се срещне с изпълнителните директори на Microsoft и Google относно опасностите, свързани с изкуствения интелект

0
155
Изкуствен интелект Източник: Wikipedia

В четвъртък Белият дом ще приеме изпълнителните директори на водещи компании в областта на изкуствения интелект, включително Гугъл и Mайкрософт, за да обсъдят рисковете и предпазните мерки, тъй като технологията привлича вниманието на правителствата и законодателите в световен мащаб.

Генеративният изкуствен интелект се превърна в модна дума тази година, като приложения като ChatGPT привлякоха вниманието на обществеността и предизвикаха надпревара сред компаниите да пуснат подобни продукти, които според тях ще променят естеството на работата.

Милиони потребители са започнали да тестват такива инструменти, които според поддръжниците им могат да поставят медицински диагнози, да пишат сценарии, да създават правни документи и да отстраняват грешки в софтуера, което води до нарастваща загриженост за това как технологията може да доведе до нарушаване на неприкосновеността на личния живот, да изкриви решенията за наемане на работа и да засили измамите и кампаниите за дезинформация.

„Целта ни е да проведем откровена дискусия за рисковете, които виждаме в настоящото и близкото развитие на изкуствения интелект“, заяви високопоставен служител на администрацията, който говори при условие за анонимност поради деликатността на въпроса. „Нашата „Северна звезда“ тук е идеята, че ако искаме да се възползваме от тези ползи, трябва да започнем с управление на рисковете.“

На срещата в четвъртък ще присъстват Сундар Пичай от Google, Сатя Надела от Microsoft, Сам Алтман от OpenAI и Дарио Амодей от Anthropic, както и вицепрезидентът Камала Харис и служители на администрацията, включително началникът на кабинета на Байдън, Джеф Зиенц, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, директорът на Националния икономически съвет Лаел Брейнард и министърът на търговията Джина Раймондо.

Преди срещата администрацията обяви, че Националната научна фондация ще инвестира 140 милиона долара в създаването на седем нови изследователски института за ИИ и че Службата за управление и бюджет на Белия дом ще публикува политически насоки за използването на ИИ от федералното правителство.

Водещи разработчици на ИИ, сред които Anthropic, Google, Hugging Face, NVIDIA, OpenAI и Stability AI, ще участват в публична оценка на своите системи за ИИ в AI Village на DEFCON 31 – една от най-големите хакерски конвенции в света – и ще работят на платформа, създадена от Scale AI и Microsoft.

Регулаторните органи на Съединените щати не успяха да постигнат твърдия подход, който европейските правителства възприеха по отношение на технологичното регулиране и изработването на строги правила за фалшификациите и дезинформацията, които компаниите трябва да спазват или рискуват да наложат големи глоби.

„Не гледаме на това като на надпревара“, каза служителят на администрацията и добави, че администрацията работи в тясно сътрудничество със Съвета за търговия и технологии между САЩ и ЕС по този въпрос.

През февруари Байдън подписа изпълнителна заповед, с която нареди на федералните агенции да премахнат пристрастията при използването на ИИ. Администрацията на Байдън също така публикува Харта за правата на ИИ и рамка за управление на риска.

Миналата седмица Федералната търговска комисия и Отделът за граждански права към Министерството на правосъдието също заявиха, че ще използват своите правни правомощия, за да се борят с вредите, свързани с ИИ.

Технологичните гиганти неведнъж са обещавали да се борят с пропагандата около изборите, фалшивите новини за ваксините COVID-19, расистките и сексистките послания, порнографията и експлоатацията на деца, както и с посланията с омраза, насочени към етнически групи, но те са били неуспешни, показват изследванията и новинарските събития.

Превод: Стела Димитрова

Източник: Reuters