Босна и Херцеговина подаде молба за членство в ЕС

Снимка: EEAS
Снимка: EEAS
Снимка: EEAS

Днес (15 февруари 2016 г.) Босна и Херцеговина подаде молба за членство в Европейския съюз.

В общо изявление на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика на сигурността и заместник-председател на Европейската комисия, Федерика Могерини и комисаря Йоханес Хан се казва, че днешният ден е „празник за всички нас: само преди 20 години на Балканите бяха изписани едни от най-ужасяващите страници от европейската история. Днес обаче празнуваме предприемането на поредната стъпка към обединен и умиротворен континент.“

В изявлението се казва още, че във времена, в които много хора поставят под съмнение идеята за съществуването на ЕС, молбата за членство на Босна и Херцеговина показва ясно силната нужда от обединен европейски континент сред европейските народи. Инициативата за подаване на кандидатурата за членство принадлежи изцяло на народа и правителството на Босна и Херцеговина. В изявлението си висшите служители добавят още, че ЕС и неговите партньори са инвестирали в изграждането на европейска перспектива в балканската държава.

Пред Босна и Херцеговина обаче стоят още много стъпки и реформи, които да бъдат предприети, за да се стимулира икономическото развитие, социалната справедливост и върховенството на закона в страната.

„Все още има рани, които трябва да бъдат излекувани. Но заедно ние можем да си помогнем и да вървим към бъдещето на помирение… 20 години след войната е крайно време да погледнем напред към нашето общо бъдеще в една истински обединена Европа“, завършват изявлението си Федерика Могерини и Йоханес Хан.

Източник: EEAS