[:bg]България бе избрана за член на Съвета по правата на човека за 2019-2021 г.[:]

0
1190
Снимка: UN Photo / Elma Okic

[:bg]Със 180 гласа „за“ от общо 188 гласуващи Общото събрание на ООН избра България за член на Съвета по правата на човека към Организацията. От 1 януари 2019 г. държавата ни се присъединява към дейността на други 46 страни – членки на Съвета. Мандатът ѝ ще продължи 3 години.

България ще бъде част от спомагателния орган на ООН за първи път от създаването му през 2006 г. Според представената пред Общото събрание кандидатура страната ни ще работи за засилване на ефикасността на Съвета чрез подобряване на методите му за работа, ефективността и прозрачността му. Сред заявените приоритети във вътрешнополитически план са правата на децата, равенството между половете, правата на хората с увреждания, защитата на правата на мигрантите и бежанците и засилването на етническата и религиозната толерантност и свободата на словото.

Съветът по правата на човека (Human Rights Council) е междуправителствен орган в рамките на системата на ООН. Съветът има за цел да насърчава спазването на правата на човека и основните свободи по целия свят. Органът провежда поне 3 сесии годишно, като служи за форум за разискване на наболели въпроси и следи за спазването на задълженията на държавите – членки на ООН в областта на правата на човека посредством т.нар. универсални периодични прегледи.

Останалите новоизбрани членове на Съвета включват Австрия, Аржентина, Бангладеш, Бахамите, Бахрейн, Буркина Фасо, Дания, Еритрея, Индия, Италия, Камерун, Сомалия, Того, Уругвай, Фиджи, Филипините и Чехия.

Изборът на някои от страните предизвика негативен отзвук. Правозащитната организация Human Rights Watch остро критикува кандидатурите на Филипините и Еритрея – първата, заради агресивната „война срещу дрогата“, водена от филипинския президент Родриго Дутерте; втората, заради преследването и затварянето на критици на правителството. Организацията изрази притеснения и по повод Бахрейн и Камерун.

Източници: UN; Резолюция A/RES/60/251; МнВР[:]