България осъдена за нарушаване на човешките права по време на операция „Октопод“

0
1163

European_Court_of_Human_Rights_logo.svg

Европейският съд по правата на човека разгледа внесените срещу България жалби от Алексей Петров, Димитър Янакиев, Антон Петров, братята Пламен и Йордан Стоянови. В своите окончателни решения Съдът осъди държавата в полза на жалбоподателите, като решенията са част от група дела, свързани с широко отразявани в медиите полицейски операции, които повдигат въпроси относно забраната за изтезания и нечовешко третиране, както и нарушаване на презумпцията за невиновност. Мотивите  констатират нарушение на забраната за изтезаване заради поведението на полицейските служби по време на арестите, незачитане на личния живот и липса на ефективни средства за защита заради невъзможността на пострадалите да получат защита от българските власти заради предходните нарушения. България трябва да заплати обезщетение на потърпевшите от полицейската акция „Октопод” през 2010 г.

 

Алексей Петров срещу България

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, който беше заподозрян в организирането и провеждането на огромна мрежа за проституция и изнудване, незаконно присвояване на обществени средства, рекет, данъчни измами и пране на пари, успя да осъди България за нарушаване на човешките права спрямо Конвенцията за правата на човека. Процесът по задържането и хода на делото получиха голям медиен отзвук, а редица политически лица изразиха мнението си публично пред медиите. Ето защо, позовавайки се на член 3: „Забрана на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение“, Петров осъди България за нечовешко и унизително отношение по време на полицейска операция „Октопод” на 10 февруари 2010 г. Позовавайки се на член 6, алинея 2: „презумпция за невинност“, той твърди, че забележките на определен брой съдии и политици към медиите по време на наказателното производство срещу него представляват неоправдани нарушаване на правото му да бъде считан за невинен. По силата на член 8: „Право на зачитане на личния и семейния живот“, Петров твърди, че задържането му е било заснето и записът е разпространен в медийното пространство. Съдът отбелязва, че полицията не е използвала прекомерна сила и следователно няма нарушение на член 3. Въпреки това обаче, коментарите от страна на висшите чиновници са в нарушение на Член 6 алинея 2. Съдът се произнесе да бъдат заплатени на Алексей Петров 6000 евро по отношение на неимуществени вреди и 3 703  евро за разходи по делото.

 

Петров и Иванова срещу България

Антон Петров и съпругата му Красимира Иванова са обвинени в участие във въоръжена престъпна група за крадени стоки, данъчни измами, проституция и рекет, също свързани с операция „Октопод”. Позовавайки се на член 3 -„Забрана на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение“, двамата са подали жалба за противоправно отношение при нахлуването в дома им. По силата на член 8: „Право на зачитане на личния и семейния живот“, жалбоподателите твърдят, че медийното отразяване на претърсването на дома им нарушава личния им живот. Съдът отбелязва, че коментарите и изявленията по време на полицейските операции оказват своето влияние и е налице нарушение на член 6, алинея 2. Той заключи, че жалбоподателите не са имали вътрешноправно средство за защита, за да се отстояват съответните им права. Следователно налице е нарушение на член 13, взети заедно с член 3 и член 6 алинея 2. Ето защо съдът произнесе да бъдат заплатени 5000 евро на Антон Петров и 10 000 евро на  съпругата му Красимира Иванова за нанесени неимуществени повреди.

 

Стоянови Срещу България

Двамата братя Пламен и Йордан Стоянов и техните роднини отново са свързани с операция „Октопод”. Братята изпращат своите жалби до Европейския съд в Страсбург, позовавайки се на член 5 алинея 2 и 5 – право да бъде информирано незабавно на таксата / право на обезщетение. По случая Съдът отчете нарушение на член 3 -забрана на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение на Европейската конвенция за правата на човека, нарушение на член 6 алинея 2 -презумпция за невинност от Конвенцията, нарушение на член 8 -право на зачитане на личния и семейния живот, нарушение на член 13 -право на ефективни правни средства за защита, взети във връзка с членове 3 и 8. Съдът постанови, че България трябва да заплати на жалбоподателя сума в размер на 30 000 евро на Пламен Стоянов и 50 000евро на Йордан Стоянов.

България беше осъдена и по още две други дела. Първото от тях, „Джабаров и други срещу България“ се отнася за незаконно полицейско задържане. По него жалбоподателите са  задържани през 2008 г. по подозрение за кражба, и служителка на Териториална дирекция на НАП в Сандански, е арестувана по обвинение, че е използвала служебното си положение, за да предоставя информация на трети лица. И в трите казуса Съдът намира, че е налице нарушение на член 5 от Конвенцията, която забранява неправомерното лишаване от свобода.

По другото дело „Димитър Янакиев срещу България“ става дума за реституционни претенции, като ЕСПЧ приема, че е налице нарушение на правото на справедлив процес и правото на собственост. Съдът реши, че България трябва да плати на Янакиев 5 763 евро за имуществени вреди, 3 600 евро за неимуществени вреди и 1 350 евро за разходи и разноски.

Източник: ЕСПЧ

Изготвил: Андреа Йовева