[:bg]Варна – Европейска младежка столица на фокус[:]

0
1225

[:bg]Каква е първата асоциация, която изниква в съзнанието Ви при споменаването на Варна тази година?

Номинацията на морската столица на България за Европейска младежка столица 2017 създаде пространство за обмен на идеи и култивиране на креативност от страна на всички обществени слоеве – не само младото поколение, а и представители на различни групи в населението на Варна са пряко ангажирани с програмата, чието начало беше инициирано с обявяването на новината, че Варна е преборила останалите номинирани европейски държави и ѝ предстои да представи множество нови младежки политики под логото Варна Innowave.

Творчеството и младежката активност се насърчават под всякаква форма в процеса на инициативите, ръководени от сдружение „Варна – Европейска младежка столица”. Благодарение на осъзнатото ангажиране от страна на екипа, както и на привличането на множество доброволци, термини като „младежки пространства“ са все по-разпространени и насърчават младите хора да търсят своята позиция в подадената ръка и установените младежки политики. Всеки може да допринесе към изобилие от инициативи, усъвършенствани в разнородни ниши – от култура и изкуство до социална отговорност и предприемачество. В хода на планираните дейности се приемат и много нови идеи за проекти и събития, които могат да бъдат отправени като аргументирано предложение от всекиго.

От началото на включването на Варна към списъка на Европейските младежки столици градът премина през множество процеси и създаде поредица от партньорства. Голяма част от случилото се е отразено в YouTube канала на „Варна – Европейска младежка столица”, който коментира преминалите и предстоящите събития и насочва потребителите към събития по техен вкус под формата на младежки новини. Със сигурност няма да останете разочаровани, благодарение на обширния спектър и винаги свежите предложения. Ако пък предпочитате само да слушате за новостите, то младежкото радио също ви очаква с допълнителна информация.

*******

Европейска младежка столица е титла, която се присъжда на европейски град за период от една година. Това е инициатива на Европейския младежки форум, която води началото си от 2009 г. Досега европейски младежки столици са били: Ротердам, Холандия (2009 г.), Торино, Италия (2010 г.), Антверпен, Белгия (2011 г.), Брага, Португалия (2012 г.), Марибор, Словения (2013 г.), Солун, Гърция (2014 г.), Клуж-Напока, Румъния (2015 г.) и Ганджа, Азербайджан (2016 г.) През 2017г. Варна успя да извоюва признанието сред конкуренция като Кашкайш от Португалия, Галуей от Ирландия и Перуджа от Италия, с който безспорен успех следва да се гордеем и активно да подкрепяме и да съдействаме за всички инициативи!

Дейността на „Варна – Европейска младежка столица” са разделени в няколко ключови направления, към които има разработен план и подкрепени проекти. Част от тях са:

 • InnoJump – Иновативен скок, чиито основни цели подкрепят младежите в уязвима среда и се концентрират върху инициативи, които насърчават младежите за активно участие в събития на открито и разнообразни дейности, свързани със здравето и спорта в градска среда;
 • Варненска младежка медийна академия – фокусира се върху натрупването на умения от страна на младежите в областта на медиите и на усъвършенстването на разбиранията относно редакциите;
 • InnoThinkTank – „Иновативен мозъчен тръст“ инициира и подкрепя комуникацията между млади експерти и лицата, вземащи решения  относно провеждането на местни, национални и европейски политики с фокус върху градското развитие. Част от практиките са пренасяне на приложими политики от други държави и градове и предлагане на решения за уязвими градски зони. Повечето от заниманията се свеждат до провеждането на семинари, конференции, форуми, публични дебати и др.;
 • The Youth Pro – „Младите професионалисти“ е насочено към развитие на умения и таланти, предприемачески инициативи и индивидуални кариери на младежи. Сред основните цели на ключовото направление са: използване на социалното предприемачество за развитието на младежкия сектор и припознаването му като инструмент за решаване на младежката безработица; развитие на междусекторни партньорства; развиване на предприемачески умения чрез неформално обучение на младежи, включително и на младежи в неравностойно положение; подготвяне на младите за новите професии на бъдещето, незалегнали в учебните планове на учебните заведения; реализация на проекти в областите, идентифицирани за развитието на град Варна според „Иновационна стратегия за интелигентна  специализация на Република България 2014-2020 г.“: „Индустрия за здравословен живот и био-технологии” и „Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии”;
 • InnoCenter – тази програма спомага за налагането на Варна като логистичен център, който да домакинства и организира събития на български и международни организации и институции, които работят с младите хора;
 • InnoMove има за цел да развие капацитета на младежките организации, неформалните групи, училищата и университетите да разработват и организират международни младежки обмени
 • Варна на картата – това ключово направление има за цел международното позициониране на града ни чрез изграждане на устойчиви партньорства и сътрудничество с европейските институции.

Много от интересните събития биват отразени в канала в YouTube ‘ORV Младежки новини”. Младите водещи споделят за различни единично провели се културни инициативи или форуми. Чрез този свеж информационен канал можете да научите например, че част от снимките на новия български филм „Привличане” ще бъдат направени във Варна. Освен това в Морската столица на България се проведе и събитието „ТОМ”, в което взеха участие експерти от различни сфери, които ще променят живота на петима човека със специални нужди. Друг любопитен факт от последните седмици е провеждането на Младежкия архитектурен пленер с фокус „Хвани се в Таляна”, в който млади архитекти от България и Румъния обменят стратегии относно утвърждаването на историческия център на града и оптимизирането му в пространство, едновременно атрактивно за младежите и туристите. Зеленият маратон също привлече внимание, като дари 50% от събраните средства за благотворителност.

Десетки събития утвърждават Варна като център на младежите, който е способен да удовлетвори всички техни потребности. В този град има по нещо за всекиго: курсове по електроника, роботика и микроконтролери за ученици от 5-ти до 12ти клас; финалната част на Форума на 7.10. 2017 г., посветен на темата за равенството в изкуството и на това, че в изкуството говорим на един език и то е един от пътищата на толерантност, разбиране и приемственост; арт ателие за младежи на тема личностно опознаване със заглавие „Маските на сцената в живота” и др.

Толкова много изкушаващи предложения, на които и кореняк варненец, и турист, едва ли може да устои и сигурно се чуди как да посети всички наведнъж. Варна привлече и фенове на ролер-скейт културата със събитието ‘Blade for change’ и успешно се включи към Световния ден без автомобили на през септември. Смесица на култури в абсолютна хармония и обогатяване се реализира благодарение на Фестивала на Индия и семинара ‘So keres Europa’, организиран от Международната ромска младежка мрежа за втори път. Фестовете ‘Funcity+’ и „Шеметна Варна” останаха в сърцата на присъстващите и утвърдиха града като пространство, което сплотява и дава възможност на всекиго да намери и развие интереса си и да се предизвика. ‘Edit on the road’ срещна два свята – традиционния и дигиталния – и позволи на дигитални предприемачи и хора на изкуството да работят заедно и да обменят опит. Международната квалификация на Анифестът помогна на зрителите да се докоснат до част от японската култура и да изследват този тип хоби отблизо. Стената ‘Before I die’ набра популярност по модел на общо над 2200 стени, на които желаещите споделят завета и впечатленията си на над 76 38 езика.

 • Последните новини от Варна не остават по-назад и искрено ни радват – те гласят, че на заседание на Експертната комисия бяха одобрени за финансиране последните 8 проекта, кандидатствали по ключово направление „Варна на картата“. Ето ги и победителите:
 • От Варна до Букурещ, с любов /Въвлечените/
 • Иновативно представяне на книгата „Хълбоци и пеперуди” от Ирена Иванова /„ЕКСПЕРИМЕНТИКА 89“ ЕООД/
 • Фондация „Звезди на изкуството“ /Фондация „Звезди на изкуството“/
 • „Марсилия, гурме вкусове и аромати“ – конкурс по френски език /Сдружение „Алианс Франсез“ Варна/
 • Участие на младия флейтист от Варна Кристиян Николов в майсторски клас в Хамбург, Германия /ЗЕРГ КОНСУЛТ ЕООД/
 • Месец на будителите в Париж /Думи на 4 гуми/
 • СПОРТ ЗА ВСЕКИ /Спортен клуб по лека атлетика „Супер спорт“ Варна/
 • Участие на младия диригент Петър Тулешков в 31-вие международен майсторски клас по оркестрово дирижиране в Берлин / СД „МиК Консулт – Марков и С-ие”/Желаем успех! Част от тях вероятно предстои да бъдат проведени в Черноморския младежки център, който е стратегическа обучителна институция на национално и регионално ниво, която да насърчава развитието в широк спектър предприемачески, хуманитарни и обществени сфери. Той има амбициозната цел да бъде сертифициран със знак за качество за младежки центрове от Съвета на Европа.Желаем успех! Част от тях вероятно предстои да бъдат проведени в Черноморския младежки център, който е стратегическа обучителна институция на национално и регионално ниво, която да насърчава развитието в широк спектър предприемачески, хуманитарни и обществени сфери. Той има амбициозната цел да бъде сертифициран със знак за качество за младежки центрове от Съвета на Европа.

Материала подготви: Виктория Костова

Източници: официален сайт, фейсбук страница, новини[:]