Весак, Денят на пълнолунието

0
1118
Снимка: Unsplash/Manuel Cosentino

Рожденият ден на Буда, познат като Весак, е един от най-големите будистки празници в годината. Той се празнува на първия ден с пълна луна през месец май.

Смята се, че именно в този ден, но в различни години, са се случили три важни събития в живота на Буда. На този ден той се е родил, на 35 години е получил просветление, а на 80 преминал в паранирвана.

Весак в календара на ООН

През 1999 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява Весак за международен празник. По този начин ООН признава приноса, който будизмът, една от най-старите религии в света, има за духовността на човечеството от повече от 2500 години.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш поздрави празнуващите с думите:

 „Поднасям най-добри пожелания на всички, празнуващи Весак, свещен празник за милиони по света.

На тази дата, отбелязваща раждането, просветлението и преминаването на Буда, всички ние можем да черпим вдъхновение от учението му.

И тъй като човешкото семейство страда от последиците на пандемията COVID-19, ние си припомняме сутрата: „Ако е болен целият свят, болен съм и аз“.  

Това вечно послание за единство и служба в полза на околните е по-важно от всякога. Само заедно ще спрем разпространението на COVID-19 и ще се възстановим.

В Деня на Весак нека празнуваме мъдростта на Буда, като предприемем действия за другите със състрадание и солидарност и като подновим ангажимента си да изградим мирен свят.“


Материала изготви: Роберта Гуевска

Източник: UN