Влошаване на хуманитарната ситуация във Фалуджа

0
858
Снимка: OCHA Iraq
Снимка: OCHA Iraq
Снимка: OCHA Iraq

Делегацията на ООН в Ирак (UNAMI) съобщи, че е получила доклади за влошаване на  хуманитарните условия  в град Фалуджа, който е под контрола на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) вече 2 години.

Фалуджа беше изцяло обсаден от Иракската армия и нейните съюзници на 2 февруари 2016 г., в резултат на което бяха прекъснати захранващите линии, извън града, снабдяващи цивилното население с храна и помощи. В съобщение до медиите, Делегацията на ООН изрази тревоги относно затягането на обсадата и недостигането на припаси до цивилните, както и невъзможността на хората, търсейки сигурност, да напуснат града.

„Ние сме дълбоко притеснени за Фалуджа. Получихме доклади за широко разпространен недостиг на храна и липса на лекарства. Не разполагаме с достъп до града,но трябва да приемем, въз основа на това, което получаваме като информация, че хората са в ужасна беда,“ сподели  Лисе Гранде, Хуманитарният кординатор на ООН за Ирак.

Гранде допълни, че Делегацията на ООН в Ирак е получила информация за убиийста на цивилни, опитващи се да напуснат града, извършени от ИДИЛ. Според координатора, всички страни в конфликта трябва да направят всичко възможно за защитата на цивилното население и да уважат тяхното право на достъп до животоспасяваща хуманитарна помощ.Делегацията на ООН отбеляза, че хуманитарните й партньори продължават да работят заедно с военните и цивилни власти в страната, за да намерят най-добрите възможности за достигане до цивилното население в обсадените зони.

„Ние сме готови да помогнем на хората в нужда. Увеличаваме и предварително доставяме стоки на места, където разселеното население е възможно да отиде. Стотици хиляди цивилни продължават да са в капан и под  обсада в Ирак. Хората, опитвайки се да избягат от конфликтните зони в търсене на безопасност, често биват задържани или възпрепятствани от придвижване. Това не е правилно – цивилните жители имат право на закрила и помощ,“, заяви Лисе Гранде.

Според ООН, 10 милиона души в Ирак се нуждаят от някаква форма на хуминитарна помощ, включително 3.4 милиона човека, които са били разселени след януари 2014 г. Около 3 милиона души живеят под контрола на ИДИЛ, докато повече от 540 000 са се завърнали по домовете си.

Източници: UN News Centre, UN Iraq

Изготвил: Никола Данаилов