[:bg]Войната в Йемен: Жертвите достигнаха 10 000 души[:]

0
1940
Снимка: Step/Flickr

[:bg]

Снимка: Step/Flickr

По данни на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН (OCHA), поне 10 000 души са загинали вследствие на активните военни действия в Йемен. Броят на жертвите е изчислен въз основа на информация, предоставена от здравните заведения там.

Този понеделник (16 януари) OCHA излезе с първата си официална статистика относно жертвите и ранените в Йемен, като броят на загиналите от 2015 г. насам се равнява на 10 000 души, докато 40 000 са ранените.

Заместник-говорителят на Генералния секретар — Фархан Хак каза, че тези цифри потвърждават още веднъж нуждата от незабавно решение за ситуацията в Йемен, тъй като цената, която населението на страната плаща всеки ден, е твърде висока.

Гражданската война в Йемен навлезе в своята трета година, като няма признаци за затишие, въпреки усилията на ООН. Конфликтът започна в края на 2014 г., когато поддръжниците на бившия президент на Йемен — Али Абдула Салех, с подкрепата на Иран, направиха преврат, превземайки сградата на парламента и съответно обявиха неговото разпускане. Оттогава на територията на страната има активни бойни действия, като двете страни в конфликта се идентифицират като Хутите (поддръжници на Салех) и поддръжниците на Хади — президент на страната по това време. Понастоящем съюзник на последната е Саудитска Арабия, която се включи във войната с бомбардировки в столицата Сана през 2015 г.

Снимка: IRIN/ Flickr

Войната е унищожителна за населението на Йемен, която е и най-бедната страна на Арабския полуoстров. По изчисления на ООН, близо 19 милиона души (или 80% от населението) се нуждаят от хуманитарна помощ, докато над 2 милиона са вътрешно-разселени.

В тази връзка Международната организация по миграция към ООН (МОМ) обяви, че около 12 000 души напускат страната всеки месец, отправяйки се към Аденския залив с надеждата да достигнат Саудитска Арабия. Наскоро МОМ изпрати делегация, която да се запознае с обстановката на терен, с идеята да бъде изготвен план за действие за 2017 г. Очаква се той да бъде представен на 8 февруари в Женева.

Специалният пратеник в Йемен — Исмаил Улд Шейх Ахмед, който посети град Аден в началото на седмицата заяви, че двете страни трябва да възстановят, сключеното на 10 април миналата година, споразумение за прекратяване на военните действия, за да бъде предотвратено по-нататъшно влошаване на икономическата и хуманитарна ситуация.

Поводът за посещението му в Йемен беше именно среща с президента Хади, придружен от министър-председателя и министъра на външните работи на страната. То е част от серия посещения, целящи намиране на компромис между страните в конфликта, така че ситуацията в страната да се нормализира, възможно най-скоро. За целта, през настоящата седмица, се проведоха срещи с високопоставени лица от правителствата на Саудитска Арабия, Оман и Катар. Те се състояха съответно в Рияд, Маскат и Доха. До края на седмицата предстои Ахмед да се срещне с членове на Генералния народен конгрес и представители на Ансар Аллах (друго наименование на Хутите) в столицата Сана.

База данни на OCHA за ситуацията в Йемен може да намерите тук.

Източници

Върху материала работи: Александра Александрова[:]