Все по-малко са сирийците, пристигащи на гръцките острови

0
1109

CZz1863WQAA-R7kСнимка от операция Тритон в Средиземно море, източник: Frontex

В последните няколко месеца делът на, деклариращите се като сирийци, търсещи убежище, пристигнали на гръцките острови е намалял значително. Това публикува на официалната си страница Фронтекс. През цялата 2015 г. около 56% от бежанците, идващи в Европа по този път се обявяваха за сирийци. За ноември този процент спада на 43, за октомври е 51%, а декември само 39%.

„С нарастващото присъствие на служители на Фронтекс и на гръцките полицейски служби се наблюдава подобряване в проучванията на мигрантите. Това естествено води и до намаляване на възможностите на бежанците да обявяват фалшива националност.“, това каза директорът на Фронтекс Фабрик Легери.

Дейността на Фронтекс не е свързана с процеса по придобиване на статут на търсещи убежище на пристигналите мигранти, а по проучване на лицата и тяхната националност. Към момента службата има приблизително 400 души персонал разположен на гръцките острови.

Докато сирийците намаляват, се увеличава процентът на иракчаните за последната една четвърт на 2015 г. За декември месец те представляват 25% от всички пристигнали, почти двойно увеличение в сравнение с 11%-те процента за месец октомври и 12% за ноември. Афганистанците представляват между една трета и една четвърт от всички пристигнали по този път.

За 2015 г. има повече от 880 000 засечени нелегални влизания в Гърция.

Изготвил: Виолета Върбанова