[:bg]Възпоменателен ден на жертвите от Холокоста: Образование за по-добро бъдеще[:]

0
1248

[:bg]

27 януари 1945 година бележи освобождаването на концентрационния лагер в Освиенцим, Полша. Всяка година около тази дата, ЮНЕСКО отбелязва Деня за възпоменание на жертвите от геноцида, извършен срещу еврейския народ и други нацистки престъпления, и потвърждава своя ангажимент за насърчаване изучаването на историята на Холокоста, за да се бори срещу расизма и антисемитизма.
През 2017 година отбелязването на този ден ще бъде на 26 януари, а темата на събитието е: „Образоване за по-добро бъдеще: ролята на историческите обекти и музеи в образованието за Холокоста „. Събитието е организирано в партньорство с мемориалния музей Шоа, Центъра за съвременна еврейската документация (Франция) и Държавния музей на Аушвиц-Биркенау (Полша). Церемонията ще се проведе в Париж и на нея ще се разгледат предизвикателствата пред паметниците и музеите да представят исторически свидетелства за убийствата и преследванията на евреите, и другите престъпления на режима, превръщайки се в централни образователни институции.

По този повод, ЮНЕСКО също ще бъде домакин на първата по рода си изложба, изготвена от Държавния музей на Аушвиц-Биркенау, която ще бъде представена за първи път пред публика и открита от директора на музея, г-н Пьотр Цивински . Изложбата ще покаже лични вещи, принадлежащи на жертвите, изкопани от крематориумите през 1967 г., загубени в продължение на години, и наскоро открити от  служителите в музея Аушвиц-Биркенау.

Преди официалната церемония ще се проведе концерт с участието на  световноизвестни музиканти: Марта Аргерич (пиано) и Иври Гитлис (цигулка), посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Източник: UNESCO

Превод: Радостина Ивчева[:]