Върховният комисар за прaвата на човека осъди атаките над болници в Сирия

0
1007
UN Photo/Jean-Marc Ferré
UN Photo/Jean-Marc Ferré
UN Photo/Jean-Marc Ferré

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Зейд ал Хюсеин изрази притеснение относно нападенията над цивилни през изминалия месец в Сирия, предава UN News Centre. Той визира последните бомбардировки над пазари и клинки, които причиниха смъртта на множество мирни граждани. Ал Хюсеин призова страните в конфликта незабавно да помогнат на засегнатите цивилни и да не нарушават крехкото примирие.

„Миналата седмица в Идлиб, на 19-ти април, бяха пуснати бомби над зеленчуков пазар в Маарат ан-Нуман, най-натоварената зона в града, през пиков час, убивайки поне 44 души и унищожавайки десетки магазини. В града Кафър Набъл отново бяха хвърлени бомби над пазар в натоварена част на града, пропускайки за малко занималня за деца, в която е имало 50 деца на възраст между 6 и 10 години“, отбеляза ал Хюсеин. Той добави също, че в контролираната от опозицията част на Алепо проправителствени въздушни сили са ударили централна болница и няколко импровизирани клиники. В атаките са загинали пациенти и медицински лица, включително и единственият педиатър в зоната.

В контролираните от правителството части на Алепо също има ударен медицински център, а множество цивилни са загинали вследствие на атаки над квартала. „Накратко, насилието се връща към нивата си отпреди прекратяването на огъня. Има дълбоко обезпокоителни данни за струпване на военни сили, което индикира за подготовка на фатална ескалация“, посочи Зейд.

„Във всеки случай, тези (атаки) сочат за тревожно незачитане на един от крайъгълните камъни на международното хуманитарно право- дългът за защита на цивилните,“ каза Върховният комисар, говорейки за множеството атаки срещу граждански цели през годините, които при някои обстоятелства биха могли да се причислят към военните престъпления. Г-н Зейд напомни и за огромния брой цивилни, които се намират в труднодостъпни зони, където хуманитарната помощ не може да ги достигне, и за риска от недостиг на храна и медицински запаси.

„В контекста на такава задълбочена ситуация трайния неуспех на Съвета за сигурност да отнесе ситуацията в Сирия пред Международния наказателен съд е пример за най-позорната форма на реалполитик“, предупреди Върховният комисар.

“В съзнанието на много световните сили са станали съучастници в жертването на стотици хиляди човешки същества и изселването на милиони. В момента нищо не възпира нито един от военни престъпници в Сирия да допринася за убийствата и унищожението, обзели страната“, добави още той.

Зейд предупреди, че единствената надежда на Сирия са прекратяването на огъня и мирните преговори в Женева, и ако те бъдат прекъснати – нищо добро не очаква Сирия.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Стоян Ангелов