[:bg]В памет на Цветан Тодоров[:]

0
1095
Снимка: Ji-Elle/ Creative Commons

[:bg]

Снимка: Ji-Elle/ Creative Commons

„С кончината на Цветан Тодоров на 7 февруари 2017 г. светът загуби един истински хуманист, политически теоретик и критичен мислител. Неговите убеждения, пътят му от лингвистиката до историята на идеите, особено свързани с епохата на Просвещението, която отбеляза повратна точка в историята, ще продължат да вдъхновяват много от нас за дълго време и ще продължат да ни подбуждат към размисъл“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова.

„Отдавам почит на делото на великия френски есеист от български произход, роден в София през 1939 г., майстор в отразяването на западния хуманизъм и европейската история. В моите очи, Цветан Тодоров е олицетворение на „честният човек“ в цялата му сложност, в остротата на критичната му гледна точка за света, която в същото време съдържа загриженост и показва дълбока привързаност към отношенията между всички жени и мъже“, добавя генералният директор.

„С оглед на резките промени, които засягат нашите общества, е особено ползотворно за опознаем анализите на Цветан Тодоров върху понятията за другостта и паметта – две думи, които стоят в основата на ЮНЕСКО“, казва още Ирина Бокова.

Съосновател на списанието Poétique, заедно с Жерар Женет, Цветан Тодоров е автор на „Въведение във фантастината литература“, теория на литературния жанр, която все още е актуална с нейното разделение между свръхестествено, фантастично и странно.

Източник: ЮНЕСКО[:]