Генерален секретар на ООН: Интервю за работа пред целия свят

sgs

Революционен ход в действие

За пръв път в историята на ООН изборът на генерален секретар, провеждан до този момент при закрити врата, ще включва публична дискусия с всеки един от кандидатите за дипломатическия пост. Макар в международен план подобен вид процедури отдавна да нямат революционен характер, за 70-годишната организация това е историческо събитие.

„Това е удобен случай да се увеличи прозрачността на механизма на действие на ООН, както и възможност  широката публика да повлиява на случващото се тук.“, заяви председателят на Общото събрание Могенс Люкетофт.

Какво трябва да знаем за неформалните диалози с кандидатите:

  • Стартират днес, 12. април, в седалището на ООН в Ню Йорк и ще продължат три дни (до 14. април).
  • На ден ще бъдат изслушвани до трима кандидати и всеки от тях ще има свободата да представи визия за мандата си в рамките на два часа.
  • Всеки кандидат ще има встъпителна реч, след която ще отговаря на въпроси на страните-членки
  • Ако времето позволява, ще отговарят на въпроси на цивилни граждани, зададени включително чрез социалните медии. Тук всеки може да зададе въпрос чрез онлайн формуляр, видео, аудиозапис или  хаштаг #UNSGcandidates.
  • Диалозите ще бъдат излъчвани телевизионно, а на пресата ще бъде предоставена възможност да задава въпроси на всеки от претендентите.
  • Следващият кръг на диалозите ще бъде през месец юни.
  • Съветът за сигурност ще започне да разглежда кандидатурите през юли.

Как да изберем световен лидер сред световните лидери?

Осем кандидати се борят да заемат поста на генерален секретар на ООН. Техните номинации, биографии и  снимки, са достъпни онлайн. Как обаче трябва да изглежда идеалният кандидат? Според Могенс Люкетофт освен ясни идеи, той трябва да има и способността да промени ООН по начин, че „да отразява по-добре взаимозависимостта на всички предизвикателства, които стоят пред нея в сферата на устойчивото развитие, мира и сигурността и човешките права.“

Люкетофт допълни, че международната общност е готова да приеме жена на поста генерален секретар. „Няма причина най-добрият кандидат да не бъде жена за пръв път, което е аргумент само по себе си.“

Независимо от пола, следващият генерален секретар на ООН трябва да е доказан лидер, с „богат опит в международните отношения и силни дипломатически, комуникационни и езикови умения“, допълни още председателят на Общото събрание.

Процедурата по номиниране на кандидати за поста стартира през декември 2015 г. До момента официално номинирани от правителствата на своите държави са Серджан Керим (Македония), Весна Пушич (Хърватия), Игор Лукшич (Черна гора), Данило Тюрк (Словения), Ирина Бокова (България) и Наталия Герман (Молдова), Антонио Гутиереш (Португалия)  и Хелън Кларк (Нова Зеландия).

sgtempol

Източник: UN

Върху материала работи: Мирела Христова