[:bg]Генералният директор на ЮНЕСКО откри изложба „България на длан“[:]

0
1452

[:bg]unescouuu

На 23 ноември 2016г. в близост до Националния дворец на културата беше открита изложба на Инициативен комитет „България на длан – макети на открито“ под патронажа на Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Почетни гости на събитието бяха г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Георгиева, заместник-министър на туризма, г-жа Бони Петрунова, заместник-министър на културата, г-жа Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО в България, г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт. Събитието беше  подготвено с любезното съдействие на ученици от Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“. За доброто настроение на присъстващите се погрижи ансамбълът на Националното училище за танцово изкуство София.

maket

Инициативата „България на длан“ съществува вече 10 години, но от една година насам се работи интензивно за създаване на първия образователен културно-исторически парк в България. Така за последните 4 месеца са изработени 5 проекта, които бяха представени на изложението. Посредством това изложение се организира конкурс относно избор на архитектурен проект за изграждането на парк с макети на открито. Желаещите да гласуват могат да го направят на място или на Facebook страницата на инициативата „България на длан“. Гласуването и изложението ще продължат 10 дни (от 23.11 до 03.12. 2016), а крайният победител ще бъде определен от осемчленна експертна комисия, като се вземат под внимание резултатите от гласуването на посетителите.

Участниците в конкурса са:

  1. „Интегра“ ООД с водещ Архитект К. Арнаудски
  2. „ВБ Студио“ ООД с водещ Архитект В. Грозданова
  3.  „МиоДизайн“ ООД с водещ Архитект М. Давчева
  4. „ЯРД- БГ“ ООД  с водещ Архитект Я. Дичев
  5. „Планниинг“ ООД я водещ Архитект И. Илиев

Партньори на проекта са Националната комисия за ЮНЕСКО, Министерството на културата, Министерството на външните работи, Министерството на туризма, Държавен културен институт към МВНР, ИКОМОС- България, Съюз на архитектите в България, Съюз на ланшафтните архитекти, Исторически музей гр. Правец, Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“- гр. София, БНТ и НОВА телевизия.

bok

„Проектът е изключително трудолюбив. Той е новаторски. Той е много по-различен от всичко, което сме виждали“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя поздрави организаторите на проекта за това, че  чрез този проект те спомагат не само за опазването на материалното, но и на нематериалното културно наследство. „Не само ще следя за развитието на този проект, а ще се опитам с каквото мога да го подпомогна. И се надявам, че след година и половина, когато ще е откриването наистина ще можем да покажем нещо много достойно, много красиво и нещо, което ще ни представи не само пред Европа, пред света, но и ще покаже, че наистина оставихме нещо на този свят“, добави още тя.

„С този проект се надявам, че всички ще бъдем обединени около каузата да представим България като част от културно-историческото наследство на света“, каза г-н Сънински, председател на УС на А.Т.О.С.

Образователният културно-исторически парк на България ще бъде разположен на 60 километра от София, а  официалното му откриване е запланувано за 2018 година, когато е председателството на България на Съвета на ЕС.

Материалът изготви: Радостина Ивчева[:]