[:bg]Генералният секретар осъди терористичните атаки в Буркина Фасо[:]

[:bg]Двете смъртоносни терористични атаки в столицата на Буркина Фасо, Оугадугу, които се случиха в петък, бяха строго осъдени от ООН.

Атаките срещу военния щаб на страната и френското посолство доведоха до най-малко 16 смъртни случая и десетки наранявания, според медийни съобщения.

В телефонен разговор с президента Рош Марк Кристиан Каборе, Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш изрази солидарност с правителството на страната, според изявление на неговия говорител. Ръководителят на ООН насърчи властите да започнат разследване на инцидентите и да предадат извършителите на съд. Той също така изрази дълбоката си съпричастност към семействата на жертвите, в допълнение към желанието за бързо и пълно възстановяване на ранените.

Антонио Гутереш потвърди отново ангажимента на ООН да подкрепи Буркина Фасо в усилията на страната да се бори с екстремизма и тероризма и да създаде условия за устойчив мир и развитие, наред с други мерки.

Буркина Фасо е сред петте държави от Сахел, известни като Г5, които са изправени пред сложни взаимосвързани предизвикателства пред сигурността и развитието. Другите са Чад, Мали, Мавритания и Нигер.

„Генералният секретар подновява призива си за спешни и съгласувани усилия от страна на международната общност, в подкрепа на страните от региона, за да се справят цялостно с предизвикателствата на мира и сигурността, развитието и хуманитарните предизвикателства, засягащи Сахел, включително чрез Интегрираната стратегия на ООН за Сахел и пълното опериране на съвместната сила на Г-5“, се казва в изявлението.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН също осъдиха атаките, като ги описват като „варварски и страхливи“.

Съветът излезе с изявление, в което се подчертава, че всички терористични актове са престъпни и неоправдани, „независимо от тяхната мотивация, където и когато и от когото и да било.“

15-те посланици изразиха своята солидарност с Буркина Фасо в борбата срещу тероризма и подчертаха необходимостта от засилване на регионалните и международни усилия за борба с тероризма и насилствения екстремизъм, което може да допринесе за тероризма.

Източник и снимка: UN News

Изготвил: Светослава Димитрова[:]