[:bg]Географ.БГ – Промяната е възможността да знаеш[:]

0
993

[:bg]15151059_10154144201282029_693335641_n

За поредна година инициативата „ПРОМЯНАТА“ се осъществява от фондация „Промяната“, съвместно с Нова Броудкастинг Груп. Това е инициатива, целяща да подобри живота на децата, като помогне на социални предприемачи в реализирането на устойчиво решение на значими проблеми за децата. Инициативата в България е част от по-мащабното търсене на ПРОМЯНАТА по целия свят.

В кампанията тази година се състезава образователният проект Географ БГ, чиито основатели са Димитър Желев и Евгения Сарафова. Близо 3 години развиват образователната си дейност в рамките на Географ БГ. Тяхната мисия е да популяризират науката сред децата.

През 2015 г. Димитър и Евгения създават Център за знания на Географ БГ в София. Дейността му включва провеждането на научни работилници за деца от 6 до 12-годишна възраст, научни презентации за ученици, научни пътешествия за деца и родители и много други събития, целящи да популяризират науката сред децата.

Димитър и Евгения завършват заедно География в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Образователният им сайт Географ БГ (www.geograf.bg) се появява на 17 февруари 2014 г. Набира популярност изключително бързо и става основен източник на географска информация за ученици, учители и студенти. В него има интерактивни образователни презентации, тестове, научнопопулярни статии и др.  Димитър е участвал в редица национални и международни географски експедиции и проекти с екологична насоченост, автор на десетки научни и научнопопулярни статии. През януари 2016 г. Димитър е част от селекцията на вестник „Капитал” „Випуск 2016 – хора, от които очакваме”, а през октомври 2016 Евгения е включена в класацията на „Forbes България” за млади лидери „30 под 30”.

Мисията на Географ БГ е да популяризира науката сред децата и младежите в България и да им даде възможност да се запознаят с нейните чудеса. За децата е важно да видят магията в науката и да разберат ползите от нея. Проектът на Евгения и Димитър ще промени живота на децата защото ще им открие нови хоризонти за професионално развитие в много иновативни области на съвременното познание.

Стотици ученици, учители, студенти, научни работници и любители на географията вземат участие в организираните от Географ БГ събития: през 2015 г. – географски фестивал в Ямбол, а през 2016 г. – географски фестивал в Казанлък. Географ БГ участва в Софийския фестивал на науката, а от 2016 г. се включва и в организацията на Европейска нощ на учените.

За да достигнат до финалния етап е необходимо да получат широка обществена подкрепа, изразена в онлайн гласуване. За проекта им можете да гласувате тук.[:]