Гладът и несигурността принуждават суданците да напуснат родината си

0
1244
Снимка: FAO South Sudan
Снимка:  FAO South Sudan
Снимка: FAO South Sudan

Нарастването на продоволствената несигурност принуждава все повече и повече жители на Южен Судан да напуснат страната си, съобщава Агенцията за бежанците на ООН днес. От Агенцията настояват за повече средства като чиста вода, санитарни и здравни услуги, храна и подслон.

Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците докладва, че близо 38 000 души са избягали нна север през границата в съседен Източен и Южен Дарфур. Причина за това е нарастващото недоволство от края на януари в северозападните щати на Северен Бахр Ел Газал и Уараб.

По-голямата част от бежанците преминава в Източен Дарфур, където средно 500 судански граждани или 100 домакинства пристигат на ден. Броят им нарастна до 150 семейства миналата седмица, според служители на ООН.

В свое изявление на Агенцията се казва: „Ситуацията може много бързо да се влоши и проблемът с глада да заприлича на този региона на горното течения на река Нил, на Уараб или на Северен Бахр Газал“.

Пристигащите от Судан са в изключително лошо състояние смята ръководството на Комисията по хуманитарна помощ в Судан. Както от храна, вода и материали за облекчаване на елементарни нужди, жителите се нуждаят и от сексуална защита, свързана с насилието над слабия пол и разделянето на деца от семействата им.

Службата на Върховния комисар на ООН работи съвместно с Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, за да се отговори на нуждите на хората и да се проправи директен достъп до Източен Дарфур.

Агенцията на ООН изрази загриженост за Регионалния план за отговорност към бежанците от Южен Судан 2016, който покрива програмите за бежанците в съседните страни, управлявани от Службата на Върховния комисар на ООН и още 39 партньори. Планът, който изисква финансиране на стойност 1,3 млрд. долара в момента има едва 3% от капиталовложенията.

Хората в Южен Судан са изправени и пред още едно предизвикателство – несигурният път до лагерите. Според органите на ООН много от бежанците са тежко болни и имат нужда от спешна медицинска помощ.

Тези групи са част от 2,8 милиона души в целия Южен Судан, които са официално са класифицирани като изправени пред заплаха от хранителна криза и извънредна ситуация. Световната структура има за задача да наблюдава такива случаи. Хранителната несигурност нараства, поради продължаващите сражения в страната, които започната през декември 2013 г по политически причини. От тогава до днес 2,3 милиона души са били принудени да напуснат домовете си.

Това е поредното предизвикателство пред Прграмата за устойчиво развитие 2030 на ООН и по-специално пред 2-рата цел на програмата, свързана със справянето с глада навсякъде по света и 6-тата, която акцентира върху достъпа до чиста вода и санитарни условия.

Източник: UN News Centre

Върху материала работи: Нанси Борисова