Глад грози половината население на Централноафриканската република

0
1364

01-20-2016HungerCARСнимка: WFP/Bruno Djoye

Спешна хранителна оценка направена от Световната продоволствена програма към ООН разкрива, че половината от населението на Централноафриканската република (близо 2,5 млн. души) е застрашено от глад.

Изследването сочи за удвояване броя на гладните хора за една година, на фона на която, конфликтите и несигурността са довели до ограничен достъп или цялостна липса на храна.

“Огромни жертви са дадени от народа на Централноафриканската република за три години в тази криза”, заяви заместник-директорът на организацията за страната, Ги Адоуа.“Цели семейства са принудени често да продадат собствеността си, за да изпратят децата си на училище. Прибягват дори до просене, щом видят че не могат да свържат двата края. Това не е стандартния спешен случай. Хората са оставени без нищо”, допълва Адоуа.

Според направената равносметка, един на всеки шести се бори със сериозна хранителна недостатъчност, докато един на всеки трима страда от умерен глад, но въпреки това живее в несигурност откъде ще намери следващото си хранене.

“Световната продоволствена програма е сериозно разтревожена от обезпокоителните нива на глад. Хората не само, че страдат от недостиг на храна, но са принудени да консумират евтина, бедна на хранителни вещества продукция, която не посреща основните човешки нужди”, съобщава Адоуа.

Докладът показва как през периода 2014-2015 г. реколтата е била относително слаба, докато цената на хранителни стока се е запазила висока, тъй като фермерите не са били в състояние да се грижат за земите си, а стотици хиляди дори са били принудени да напуснат домовете си и да оставят земите си заедно с целия си живот.

Сблъсъци избухват в края на септември, докато се събира по-голямата част от данните за доклада. Породеното насилие довежда до голямо разместване в получената информацията, тъй като хората започнали малко по малко да се връщат към домовете си. Близо 1 млн. души до момента са релокирани извън Централноафриканската република или са принудени да търсят убежище в съседни страни.

Докладът препоръчва да се продължи спешната хранителна помощ за изселените семейства, наравно със завърналите се. Най-вече да се предостави храна и техника, за да могат фермерите да възстановят дейността си. Също така се препоръчва да се създадат безопасни мрежи, чрез които програмите, например за храна в училищата, доставянето на поддръжка, да възобновят инфраструктурата чрез обменна дейност.

Междувременно, Световната продоволствена програма предоставя спешна хранителна помощ на най-застрашените и най-нуждаещите се, като играе ключова роля в опитите за оздравяване на региона. Програмите на агенцията са фокусирани върху нетни трансфери и закупуване на местно производство, което да отива в училищата при хилядите нуждаещи се деца. Агенцията вярва, че това ще засили икономиката и стандарта на живот.

“Трябва да помогнем на най-уязвимите, които се нуждаят от храната за да оцелеят. Въпреки това, трябва да се фокусираме и върху населението в цялата република, за да може именно то да я възстанови и построи наново”, подчерта Адоуа.

През декември 2015 г., Световната продоволствена програма осигури храна за почти 400 000 души чрез основни хранителни доставки, нетни трансфери, хранителна подкрепа за училища, наред с обменната дейност. Все още са необходими около 41 млн. долара, за да може да се отговори на нуждите до края на юни. Към днешна дата, програмата към организацията се финансира само с около 45 %.

 

Изготвил: Белослава Димитрова

Източници: UN News Centre, WFP