[:bg]Глобален план за образованието като Цел за устойчиво развитие[:]

0
1009

[:bg]

ЮНЕСКО и Хамбург организираха регионален семинар за Европа и Северна Америка, който се проведе от 12 до 14 декември 2016 година в Хамбург, Германия.
ЮНЕСКО  се грижи за устойчивото развитие на образованието чрез Световната програма за действие (GAP) на Целта за устойчиво образование (ESD). Тя се фокусира върху генериране и прилагане на широка дейност за устойчиво развитие на всички нива и във всички области на образованието, както и  във всички сектори на Целите за  устойчивото развитие. Седемнадесетте цели за устойчиво развитие  осигуряват по-широко поле за дейност за гарантиране на устойчивото развитие на образованието.

Една от петте Приоритетни зони на действие на GAP е фокусирана върху адаптирането на Целта за устойчиво развитие на образованието на местно ниво. За да се осигури ефективното прилагане на GAP, и  да се подобри и интегрира ESD на местно ниво, е необходимо мобилизиране на местните общини и общности. Нужно е укрепване на възможностите за обучение на граждани с различен стандарт на живот, както и насърчаване на сътрудничеството между съответните местни заинтересовани страни в различни сектори.

За тази цел, ЮНЕСКО, като водеща агенция за ESD, ще организира семинари в градове и общини във всички пет региона на ООН, в периода между декември 2016  и декември 2017 година. Регионалните семинари са изключително важен елемент за ускоряване на действията за ESD на местно ниво. На тези семинари ще се  обсъждат предприетите регионални действия за справяне с въпросите на устойчивото развитие, както и градските особености в тези региони. Очакванията са, че чрез  работата си за ESD, местните власти ще осигурят едновременно повече и по-добри устойчиво рязващи се образователни възможности за своите граждани.

Източник: UNESCO

Превод: Радостина Ивчева[:]