Група на високо равнище ще се занимава с постигане на достъп до вода и канализация за всички

0
914

large_n09cEemo4ZA162G7qM1VfX8bei_ZBaeWFb7nYRULazkСнимка: World Economic Forum

Създава се Група на високо равнище, която ще се занимава с постигане на целта за устойчиво развитие, касаеща осигуряването на достъп до вода и канализация за всички. Това обявиха генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун и президентът на Световната банка Джим Йон Ким на Световния икономически форум в Давос.

В групата ще участват държавни глави и ръководители на правителства от няколко развити и развиващи се страни, а председатели ще бъдат президентите на Мексико и Мавриций. Работата им ще включва иницииране на публичен диалог, включване на частния и граждански сектор в процесите на разрешаване на водната криза, мобилизиране на финансови ресурси, изграждане и изпълнение на програми и стратегии.

Създаването на Групата на високо равнище е в контекста на представения преди няколко дни на Световния икономически форум тазгодишен Доклад за глобалните рискове. В него водната криза се нарежда сред трите глобални риска, които, ако се случат ще доведат до тежки последици за неопределен брой държави и индустрии в следващите 10 години*.

*В доклада разбирането за глобален риск е: несигурно събитие или условие, което, ако се осъществи, може да предизвика значително негативно влияние върху няколко държави или индустрии в следващите 10 години.

Изготвил: Виолета Върбанова

Повече по темата: World Bank, World Water Council