[:bg]Гутереш към защитниците на правата на човека: ООН е с Вас![:]

0
952

[:bg]

На 27 февруари в Женева започна 34-тата сесия на Съвета по права на човека на ООН. Участие в сесията, която ще продължи до 24 март, ще вземат рекорден брой високопоставени лица – над 100, като между тях има и 11 представители на най-слабо развитите държави.

Срещата на високо равнище бе открита от Генералния секретар на Организацията на Обединените нации Антонио Гутереш. Изявление отправиха също и председателят на Общото събрание Питър Томсън, както и Върховният комисар по правата на човека Заид Ра’ад Ал Хюсеин.

В първото си обръщение като Генерален секретар на ООН към Съвета по правата на човека, Антонио Гутереш призова държавните лидери да говорят безпристрастно по темата за правата на човека.

„Погазването на правата на човека е болест. Болест, която се разпространява на север, на юг, на изток и на запад. Съветът по правата на човека трябва да бъде лек за тази болест“, заяви Генералният секретар. В речта си той заяви:

„Борбата за правата на човека в своята същност са борба за разширяване на нашите хоризонти, за да направим най-доброто, на което сме способни, да освободим потенциала на нашите общества.

Правата на човека вдъхновяват. Правата на човека променят. Правата на човека водят до прогрес и промяна в хода на историята. Аз съм твърдо решен да издигна ролята на правата на човека и да говоря тогава, когато е необходимо„.

За успешната борба с нарушаването на правата на човека, Гутереш подчерта като ключови превенцията, ранните сигнали, разследващи мисии, независими експерти, ангажираност и участие на гражданското общество, както и Универсалният периодичен преглед, чрез който всяка държава в света ще има свое „досие“, което ще проследява спазването на правата на човека. Според него, съвременните предизвикателства – увеличаващият се брой конфликти, заплахата от екстремизъм и глобален тероризъм, нарушаването на правата на човека и неравенствата между и в самите държави, могат да бъдат преборени с превенция. За целта обаче са нужни не само мерки по отношение на причините за нарушаването на човешките права, но и повишаване на общественото внимание по отношение на правата на човека, както и засилване на институциите и гражданския сектор.

Питър Томсън, председателят на Общото събрание на ООН, подчерта, че международната общност трябва да работи за осигуряването защита на бежанците и други уязвими групи от ксенофобия и липса на толерантност.

Върховният комисар по правата на човека пък припомни, че принципът за недискриминация е залегнал в Преамбюла на Устава на ООН, което подчертава тяхната първостепенна важност. Той направи преглед на постигнатото от Организацията на Обединените нации през последните седем десетилетия – прекратяване на колониализма, сегрегацията и апартейда, затвърждаване на свободата на словото и социалната защита, поставяне на преден план правата на жените, децата, ЛГБТИ хората и всички останали, които са били решени да се освободят от дискриминациятаи несправедливостта. Той обобщи, че „имаме много да губим и много да защитим“.

Освен официални лица, в рамките на 4-седмичното заседание на Съвета по правата на човека ще се включат редица експерти и ще бъдат обсъдени близо 40 теми, свързани с правата на човека в повече от 45 държави. Сред тези теми са изтезанията, свобода на вероизповедание, правото на мирно сдружаване, правата на децата, борбата с тероризма, правото на лична неприкосновеност, защитници на правата на човека, правата на хората с увреждания. Ще бъдат представени и доклади състоянието на правата на човека в държави като Северна Корея, Мианмар, Иран, Еритрея, Бурунди, Сирия, Южен Судан, окупираните палестински територии, Централноафриканската република, Мали и Хаити.

Темите, които ще бъдат обсъждани във всяка от четирите седмици може да намерите тук.

Източници: United Nations Office of Geneva, UN Human Rights Council [:]