[:bg]Гутереш: Ясната цел на нашето време е равенство между половетe[:]

0
893

[:bg]По време на 61-вата сесия на Комисията на ООН за статуса на жените Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш проведе среща с организации на гражданското общество.

Сесията, по време на която, както Ви известихме по-рано, бе приета пътна карта за пълно и равностойно участие на жените в световната икономика, се проведе в периода 13-24 март в седалището на ООН в Ню Йорк. Сесията е известна като най-големият междуправителствен форум за правата на жените и равенството на половете. На нея бяха поканени да присъстват представители на държавите членки, органите на ООН и неправителствени организации от всички региони по света. Темата тази година беше икономическото овластяване на жените в променящата се работна среда.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. Снимка: UN Photo/Jean-Marc Ferré.

Пред активисти за правата на жените и представители на гражданското общество Генералният секретар на ООН заяви, че равенството между половете на всички нива – политически, културни, икономически и социални – е „основна цел“ и трябва да се основава на овластяването на жените.

Той обърна внимание на факта, че равенството е важно във всички сфери на политическия и социалния живот. Същността на равенството между половете е в това много повече жени да бъдат в позиции, които днес са заети само от мъже. Това ще доведе до баланс, по-добро управление и по-ефективно взимане на решения.

Това е много основен въпрос“, заяви Гутереш, „… цел във връзка с качеството на нашите общества и на международната общност като цяло.“

По време на срещата, Антонио Гутереш остави място и за въпроси и мнения от публиката, като подчерта: „Връзките с гражданското общество са начин за подобряване на правителството, не за неговото ограничаване.

Генералният секретар, добави че: „Тъй като обществата стават все по-сложни и влиянието на социалните мрежи продължава да расте, правителствата се чувстват все по-малко защитени, защото имат все по-малко инструменти за контрол и управление… Ограничeнията в пространството на гражданското общество е реакция от усещането на правителствата, че губят контрол над обществото.

Гутереш призова за силна кампания, която да покаже на правителствата, че работата с гражданското общество е най-добрият начин да се управлява една страна, и да разберат, че в Обединените нации трябва да прилагат същите процедури, защото това, което е вярно на национално ниво във връзка с качеството на демокрацията, е също така вярно и в световен мащаб, по отношение на управлението на демократични институции.

Върху материала работи: Лора Йорданова

Източници:  UN; UN Women[:]