[:bg]На 20 км южно от Бостън, една затворена военноморска база е на път да се превърне в град на бъдещето. Юниън Пойнт (на англ. Union Point) ще се простира на площ от над 6 кв. км, заети, съвсем очаквано, от познатите във всеки модерен град жилищни и офис сгради, търговски и спортни комплекси. Това, което ще направи селището необичайно? Технологиите.

Инсталирани в светофарите сензори, които сигнализират на шофьорите за задръствания по пътя или за свободни паркоместа. Отпадъчна храна, използвана за направата на електричество или за тор за ферми по покривите на сградите. Това са само част от планираните иновации, за които разказва в-к „Бостън глоуб“. Говори се още за „умно“ улично осветление, за вятърни турбини и соларни панели, за естествени системи за третиране на отпадъчни води – и дори за тротоарни настилки, които сами разтапят падналия сняг.

Главни действащи лица в проекта са „Елстар Венчърс“ (LStar Ventures) – частна компания за недвижими имоти с 10-годишен опит в изграждането на това, което сами определят като „красиви, финансово успешни и разумни в отношението си към околната среда общества“ в САЩ. Съвсем отскоро към тях се присъединиха и технологичните гиганти „Дженерал Илектрик“ (General Electric), като се очаква именно те да осигурят част от експерименталните технологии за необходимото градско оборудване и инфраструктура.

Подобни футуристични решения за развитието на градската среда вече не са лукс, а необходимост. Драстичното увеличаване на световното население и засилените темпове на урбанизация означават, че трябва да променим начина, по който мислим за градовете. Това е и идеята на Цел 11 от Целите за устойчиво развитие на ООН – да създадем сигурни и устойчиви градове за нас и за бъдещите поколения, където жителите да се радват на висок стандарт на живот, но и да са активни участници в градското планиране.

За разлика от новостроящия се Юниън Пойнт, пред много от вече съществуващите градове перспективите за устойчивост стоят по по-различен начин. Големите, силно индустриализирани центрове трябва внимателно да съчетаят наличната инфраструктура с иновациите. Германският град Есен (на нем. Essen) е един от градовете, изправени пред такова предизвикателство.

Есен, Германия. Снимка: Pixabay

Дълги години Есен е един от най-големите центрове на добив на въглища и производство на стомана в Германия. С постепенното свиване на тези индустрии, градът започва да се преориентира и да търси начини както да осигури нови икономически възможности за населението си, така и да възвърне екологичното равновесие на околната среда, разрушено от тежката промишленост.

Водата се оказва един от основните способи за въвеждане на устойчивото развитие в Есен и региона. Градът проектира новаторска система за управление на водите, при която зелените площи помагат да се абсорбира дъжд, да се избегнат наводнения и да се поддържа нивото на подземните водоеми. Освен това се инвестира в изграждането на огромна система от затворени, подземни канали и това „връща към живот“ смятаната за биологично мъртва река Емшер, преминаваща през града, която до този момент е била използвана като отворен канал за отпадъчни води.

Благодарение на целенасочените мерки, Есен успява да отвори нова страница в градската си история – дотолкова сполучливо, че Европейската комисия го провъзгласява за Европейската зелена столица за 2017 г. Кметът Томас Куфен лесно обяснява забележителния успех: „Днес град Есен е най-зеленият град в Северен Рейн–Вестфалия, защото много граждани положиха усилия да насърчат и да култивират зелени площи в града ни“. Междувременно инвестицията в „зеления преход“ осигурява създаването на нови работни места – целта е до 2035 г. те да наброяват 20 000, – а техническите нововъведения не забавят ход.

Източници

Ако темата за устойчивото развитие на градовете ви е заинтригувала и желаете да научите повече за конкретните перспективи на българските градове, моля заповядайте на Форум Глобални въпроси – Устойчиви градове:SusTECHnable cities, организиран от Дружество за ООН в България, в партньорство с Гьоте Институт. Събитието ще се проведе на 5 декември 2017 г. (вторник) от 19 часа в сградата на Гьоте Институт. За повече информация, моля посетете Facebook страницата на събитието.[:]