Дебати на живо с кандидатите за Генерален секретар на ООН

uns

На 12 юли ще се проведат нов кръг неформални диалози с кандидатите за поста Генерален секретар на ООН. Инициативата отново е на председателя на Общото събрание на ООН, като този път диалозите се провеждат в партньорство с Al Jazeera.

Тази година за пръв път в историята на ООН се проведоха публични дебати с кандидатите за най-високия пост в ООН. Те се състояха в рамките на няколко дни през април и юни месец и бяха предавани на живо. Единственият кандидат, който все още не е преминал през индивидуално изслушване е Кристина Фигерес (Коста Рика), чиято кандидатура бе обявена през изминалата седмица. Фигерес ще бъда изслушана на 14 юли, а утре ще се включи в дебатите.

Целта на инициативата е да се постигне повече прозрачност при избора на Генерален секретар и да се повиши общественото внимание към дейността на ООН.

На 12 юли кандидатите ще участват в динамична дискусия, като всеки имаше възможност да зададе въпроси към кандидатите онлайн. Селектираните от Агенцията на ООН за връзки с неправителствения сектор въпроси ще бъдат зададени.

Процедурата по номиниране на кандидати за поста стартира през декември 2015 г. До момента официално номинирани от правителствата на своите държави са Серджан Керим (Македония), Весна Пушич (Хърватия), Игор Лукшич (Черна гора), Данило Тюрк (Словения), Ирина Бокова (България),Наталия Герман (Молдова), Антонио Гутиереш (Португалия), Хелън Кларк (Нова Зеландия), Вук Йеремич (Сърбия), Сусана Малкора (Аржентина), Мирослав Лайчак (Словакия) и Кристина Фигерес (Коста Рика).

Българският кандидат Ирина Бокова ще се включи във втората част от диалозите, която започва в 2:45 българско време на 13 юли. Дебатите може да следите на живо по UN Web TV.

Irina-Bokova_unesco.org_-630x420

Източник: UN