[:bg]Деветият Генерален секретар на ООН[:]

1
1458

[:bg]António_Guterres_2012

На 13 октомври Общото събрание на ООН, по препоръка на Съвета за сигурност, официално назначи 67-годишния бивш Върховен комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Антонио Гутереш за Генерален секретар на ООН. Той ще оглавява Организацията в периода 1 януари 2017 г. – 31 декември 2021 г.

В началото на януари Гутереш официално ще приеме поста от настоящия Генерален секретар Бан Ки-Мун. Именно тогава за него започва трудната задача на справяне с последиците от регионалните конфликти, включително растящите заплахи от тероризъм, бежанската и мигрантската криза, както и постоянно нарастващите противоречия между Русия и Запада.

Кой обаче е човекът, който ще заеме най-високия дипломатически пост в света?

От член на Социалистическата партия до министър-председател на Португалия

Антонио Гутереш получава висше образование по електроинженерство във Висшия технически институт в Лисабон през 1971 г., където и преподава в продължение на две години.

През 1974 г. се присъединява към Португалската социалистическата партия, а скоро след това решава изцяло да се посвети на политиката и прекратява своята академична кариера. Той е избран за член на португалския парламент през 1976 г. Именно това е неговото работно място през следващите 17 години. Като депутат той оглавява парламентарните комисии по финансови и икономически въпроси. От 1981 до 1982 г. Гутереш е член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, а в същия период е избран за председател на Комитета по демография, миграция и бежанците. Той се превръща в лидер на Португалската социалистическата партия и заема ключови позиции преди да стане нейн генерален секретар.

От 1995 до 2002 г. заема поста министър-председател на Португалия. От януари до юли 2000 г. страната му председателства Съвета на Европейския съюз, когато биват дискутирани важните въпроси за ЕС като миграция, предоставяне на закрила и приемането на Лисабонската стратегия (за растеж на икономиката на ЕС).

По време на своя мандат като министър-председател Гутереш се старае да се вслушва в различните гласове, независимо от какъв социален слой идват. Като глава на правителството активно подпомага усилията на международната общност в разрешаването на кризисната ситуация в бившата колония на Португалия – Източен Тимор, където в продължение на четвърт век се води гражданска война.

През  2002 г. Гутереш се оттегля от вътрешната политика, но продължава да председателства Социалистическия интернационал до 2005 г.

Снимка: UNHCR/Shawn Balowin
Снимка: UNHCR/Shawn Balowin

Върховен комисар на ООН за бежанците и приоритети за развитието на Организацията като Генерален секретар

През 2005 година Гутереш, който свободно владее португалски, испански, английски и френски език, поема поста Върховен комисар на ООН за бежанците.

В рамките на неговия мандат са направени съществени структурни промени в комисариата. Броят на чиновници в Щабквартирата в Женева е намален съществено, а способността за бързо реагиране при международните кризи и разполагане на персонал в „горещи точки“ се подобрява. Също така, Гутереш множество пъти убеждава правителствата на най-развитите и богати държави в света да отделят повече средства и ресурси за помощ на пострадалите от конфликти и природните бедствия.

Редица големи кризи, причинени конфликти в Сирия и Ирак, Южен Судан, Централноафриканска Република и Йемен и довели до разселването на милиони души (от 38 милиона през 2005 г. до повече от 60 милиона хора  през 2015 г.), се случват докато Гутереш оглавява ВКБООН.

“Ние не можем да задържаме хората, които се спасяват с бягство. Те ще дойдат. Колко добре ние ще се подготвим за техния приток и колко хуманно ние ще се отнесем към тях – това е въпросът, който стои днес пред нас” – BBC цитира Гутереш.

Гутереш заявява, че възнамерява да превърне предотвратяването на кризи в свой главен приоритет като Генерален секретар на ООН. „На нас ни е необходим скок в дипломацията по възстановяване на мира.“, казва той, очертавайки плана си. „Международната общност харчи много повече време и ресурси за разрешаването на конфликти, отколкото за тяхното предотвратяване. А Генералният секретар трябва постоянно да се стреми да допринесе за намаляване на броя на конфликтите и  следователно броят на жертвите.” – Telegraph цитира Гутереш.

Сред хобитата на Гутереш са пътуване (той е посетил повече от 50 страни), класическа музика, кино и история, особено историята на Средновековието. Фен е на футболния отбор „Бенфика“.

Материалът изготви: Микола Охотник

Редакция: Екатерина Димитрова[:]

1 COMMENT

  1. […] Гутереш ще оглавява ООН в рамките на 5-годишен мандат – до 31 декември 2021 г. Бил е министър-председател на Португалия в периода 1995 – 2002 г. и Върховен комисар на ООН за бежанци в продължение на десет години – от 2005 г. до 2015 г. Повече за него може да прочетете тук. […]

Comments are closed.