[:bg]Делхи – зов за събуждане или задушаваща реалност[:]

0
1068

[:bg]

smog_as_visible_in_the_gurgaon_area_near_delhi_on_nov_2016
Снимка: Saurabh Kumar/Creative Commons

Според становище на УНИЦЕФ от 9 ноември 2016 г. „Всяка глътка въздух означава страдание за децата в Делхи“. Докладите относно замърсяването на въздуха показват рекордно повишаване на нивата за миналата седмица. Някои данни сочат 999 микрограма фини прахови частици на кубичен метър в един квартал, сравнено с нива от около 150-350 микрограма през януари 2016г. 4,41 милиона деца в Делхи пропуснаха три дена от училище поради решение за  затваряне на 5798 училища в града с цел намаляване риска от излагане на замърсения въздух.

Този проблем не се отнася само до Делхи, той засяга и много други градове по света. През изминалата година нивата на замърсяване на въздуха в Лондон, Пекин, Мексико, Лос Анжелис и Манила са превишили значително международните допустими норми. Ставащото в Делхи е апел към световната обшност, към всички държави и градове, в които високите нива на замърсяване на въздуха водят до смърт и болести сред децата.

Според последни данни на УНИЦЕФ, 300 млн. деца по света живеят в райони с токсични нива на мръсен въздух, които надвишават 6 пъти допустимите граници. Замърсяването на въздуха е основен допринасящ фактор за развитието на смъртоносни болести като пневмония. Изследванията показват, че това може да влоши цялостно здравословното състояние, както и да причини астма, бронхит, възпаление на дихателните пътища, кашлица и затруднено дишане. Според най-новите проучвания, мръсният въздух може да забави когнитивното развитие на децата. Особено застрашени са тези, които нямат достъп до медицински грижи (, които обикновено са и най-бедните), както и тези, които вече имат съществуващи респираторни проблеми.

Какво може да се направи за подобряване на ситуацията?

Необходими са мерки за намаляване източниците на замърсяването. Защото замърсеният въздух преминава всякакви граници – и национални, и регионални. Осигуряването на равен достъп до качествено здравеопазване на децата играе основна роля за предпазването им от замърсения въздух. Програмите за лечение и профилактика на пневмония, както и други респираторни заболявания, могат значително да намалят вероятността от разболяване или смърт при децата.

В световен мащаб се нуждаем от по-сериозни мерки за мониторинг на замърсяването на въздуха. Както и от по-добра информираност на населението като цяло, а в частност – на уязвимите групи, каквито са децата и майките.

Тази седмица е и първата седмица на COP 22, Конференцията на ООН за борба с климатичните промени, която се провежда в Маракеш, дни след влизането в сила на Парижкото споразумение за климата. Мерките, които намаляват замърсяването на въздуха, не само подобряват здравето на децата, но помагат да се извърви нелекия път към намаляване емисиите на парникови газове.

Материалът изготви: Светла Стойчева

Източници: UNICEF, UN[:]