[:bg]Десетки цивилни са засегнати от предполагаема употреба на химическо оръжие в Мосул[:]

0
1180

[:bg]От 1 март дванадесет пациенти са приети за лечение заради възможно излагане на химически оръжия в Мосул, Ирак. Сред тях – жени и деца с респираторни симптоми са били приети за лечение в болницата в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, източно от Мосул. Четирима от пациентите са показали тежки признаци, свързани с излагането на химически агент. В отговор на това, на 3 март Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че е задействала план за реакция при извънредни ситуации и заедно с партньори и местни власти е започнала работата по предоставяне на помощ за пострадалите.

Световната здравна организация е изключително притеснена от използването на химическо оръжие в Мосул, където невинни цивилни вече са свидетели на немислимо страдание в резултат на продължаващия конфликт„, заяви СЗО. „Използването на химически оръжия е военно престъпление и е забранено в множество международни договори„, допълни тя.

Напомняме, че Мосул беше превърнат в една от крепостите на Ислямска държава. През лятото на 2014 г. членове на терористичната организация го обявиха за своята столица в Ирак. Тези действия неимоверно повлияха на местното население, като над 3 млн. души бяха принудени да напуснат местоживеенето си. Миналата година започна операция за освобождаването на града.

Още тогава специалният представител на Генералния секретар на ООН за Ирак Ян Кубиш съобщи, че операцията в иракския град може да доведе до най-голямата хуманитарна криза за 2016 г. Месеци по-късно, мирното население на региона продължава да преживява кризата.

Снимка: Jayel Aheram/Flickr

Не се забави и реакцията на хуманитарния координатор за Ирак, Лиз Гранд, която на 4 март изрази притеснението и загрижеността си от възможната употреба на химическо оръжие.

Това е ужасно. Ако предполагаемата употреба на химическо оръжие се потвърди, това ще е сериозно нарушение на международното хуманитарно право и военно престъпление, независимо от това кои са целите или жертвите на атаките. Това никога не е оправдание за използване на химическо оръжие.“ Гранд добави, че призовава всеки да действа отговорно и да предостави и гарантира непосредствен достъп за съответните страни да разследват обстоятелствата около предполагаемата атака.

Международното движение на Червения кръст, което наблюдава случая от появата на първите симптоми, заяви, че: „Използването на химически оръжия е напълно забранено по силата на международното хуманитарно право. Ние сме дълбоко разтревожени от това, което нашите колеги са видели, и остро осъждаме всяко използване на химически оръжия, от всяка страна, навсякъде.

Районът на западен Мосул остава един от най-засегнатите през последните дни. Продължаваме да следим темата.

А ето и посланието, което Анна Линд, бивш външен министър на Швеция, отправи още преди години: „Ние се нуждаем от ООН, за да се справим със заплахите на нашата обща сигурност от ядрени, химически и биологически оръжия, не само в случая на Ирак. Те трябва да бъдат преодолени от международната общност заедно, чрез укрепване на конвенциите, договорите и споразуменията.

Върху материала работи: Лора Йорданова

Източници[:]