Децата в капана на хуманитарната криза в Кале и Дюнкерк

0
1738

546b40246

UNHCR/ N.Lukin

“Трагична демонстрация” – така беше определено справянето на Великобритания и Франция с хуманитарната криза в Кале и Дюнкерк, публикува „Индипендънт“ на 18 януари.
Причината е смъртта на афганистанско момче в задната част на камион в опит да получи “легално”  убежище в Обединеното Кралство.

Смъртта на 15-годишния Масуд в камион пътуващ от Дюнкерк към Великобритания, е считана за трагедия, тъй като се оказва че сестра му живее в Англия, а Масуд е имал законното право да влезе в страната според правилата за убежище на ЕС.

Момчето е пътувало от разкъсания от войни афганистански регион към Франция с надеждата, че ще се събере със сестра си. Случаят на Масуд има опасност да се превърне в съдебно предизвикателство за вътрешното министерство на Нейно величество, най-вече заради обвинения, в продължително игнориране на правото на бежанските семейства за реунификация, упоменати изрично в Дъблинските споразумения.

Лидерът на либералните демократи, Тим Фарон, заявява пред „Индипендънт“, че “смъртта на Масуд е трагична демонстрация какво се случва когато британското и френското правителство игнорират хилядите бежанци, изправени пред безкрайното отчаяние в Кале и Дюнкерк. Особено застрашени са непридружените деца, като редица от тях дори живеят в лагери, подобни на този, в който е бил Масуд. Ето защо, ние призоваваме правителството на Великобритания да поеме поне 3 000 непридружени деца в Европа.”

Масуд е споделил пред приятели в “лагера-джунгла” в Кале, че не може да чака повече и иска час по-скоро да стигне до Великобритания. Това за съжаление води до ужасяващи последствия. На 18 януари лагеруващите стартираха test case (дело, което е прецедентно спрямо други казуси, но включва подобни легални въпроси) в опит да принудят вътрешното министерство да презасели 4 от непридружените деца от лагера в Кале.

Адвокати от базираната на местна почва кампания “Граждани на Великобритания” ще водят спора за правото на децата да търсят убежище в страната, където вече имат роднини. Ако успеят, министерството ще трябва да поеме отговорност за обработката на поне 200 легални иска.

Говорител на министерството заяви че “Великобритания е била винаги на първа линия що се отнася до кризата в Сирия. Нашата програма в Сирия вече е преселила неждаещи се деца, част от семейни групи, като дори имаме над 1 000 преселени бежанци само до Коледа.”

Изготвил: Белослава Димитрова

Източници: Independent, The Guardian, Mirror