[:bg]Децата са надеждата на света за по-добро бъдеще – UNICEF празнува 70 години[:]

0
1417

[:bg] 

https://www.unicef.org/media/media_94166.html
Photo/UNICEF

Знаменитости и адвокати се събраха през изминалата седмица в чест на 70-годишнината на УНИЦЕФ в застъпничество за децата по целия свят на събитие в Ню Йорк, в което бяха включени разговори с посланици на добра воля и музикални изпълнения.

„Това честване на 70-годишнината на УНИЦЕФ принадлежи на първо място на тези, за които организацията беше създадена: децата. И също принадлежи на хилядите служители на УНИЦЕФ  и на нашите партньори, чиято работа в някои от най-опасните места по света, докосна живота на милиони деца. Какво може да бъде по-важно от това?”, заяви изпълнителният директор на Детския фонд на ООН, Антъни Лейк.

За да привлече вниманието с десетките години работа в полза на децата Емпайър Стейт Билдинг бе осветена в синия почерк на УНИЦЕФ. Посланикът на добра воля Дейвид Бекъм включи светлините.

Photo: UNICEF/Susan Markisz

Други знаменитости посланици на добра воля, присъстващи на събитието са включени Ishmael Beah, Орландо Блум, Джеки Чан, Анжелик Киджо, Феми Кути, и световноизвестната актриса и защитник на правата на момичетата Приянка Чопра, чието назначаване за посланик на добра воля на УНИЦЕФ бе обявено снощи.

„Моето участие в УНИЦЕФ започна преди почти 10 години в Индия. Днес, аз стоя тук смирена, обогатена, и ангажирана. Благодаря ви, УНИЦЕФ, за невероятно пътешествие досега, както и тази огромна чест”, заяви г-жа Чопра.

Г-жа Чопра преди това е работила като национален посланик на УНИЦЕФ в Индия, и тя разказа за опита си през годините, посветен на борбата за правата на момичета и на подрастващите.” Тя подчерта, че е „горда да продължи усилията си с  УНИЦЕФ, за да помогне за изграждането на един свят, където се зачитат и защитават правата на децата.”

Г-н Лейк заяви, че „Приянка Чопра вече е шампион за децата в Индия – и като световен посланик на добра воля на УНИЦЕФ, тя ще бъде силна подкрепа за децата и юношите навсякъде по света.”

Хуан Карлос, адвокат от Ел Салвадор, който в момента е на 27 години, говори пред аудиторията за това как УНИЦЕФ му помага, след като стъпил на мина, когато бил петгодишен и загубил крайниците си. Сега той се застъпва за децата с увреждания и работи, за да се премахнат пречките и несправедливостите, с които те често се сблъскват.

„УНИЦЕФ е създадена, за да донесе помощ и надежда на деца, чийто живот и бъдеще са изложени на риск”, заяви г-н Лейк. „Нашата мисия е не по-малко спешна днес. Както УНИЦЕФ дава на децата надежда, така и децата са надеждата на света за по-добро бъдеще. За всички нас.”

Източници: UN, UNICEF

Върху материала работи: Светла Стойчева[:]