Дилма Русеф в борба с евентуален импийчмънт

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons/ Brazil News Agency

Дилма Русеф бе избрана за първи път за президент на Бразилия през 2011 г. Днес, пет години по-късно, все още в началото на втория си мандат, Русев повежда борба, за да избегне потенциалния импийчмънт, който я грози, съобщава CNN.

След като във вторник (29.03.) Дилма Русеф се раздели официално с основния си политически съюзник, в лицето на Бразилското демократично движение (PMDB) на вицепрезидента Мишел Темер, сега бразислкият президент трябва да се пребори с Националния конгрес и да спечели на своя страна 172 от 513-те депутати.

Обвиненията срещу Русеф са, че се е опитала да скрие бюджетен дефицит, малко преди изборите през 2014 г. Според анализатори, напускането на партията от страна на Русеф, ще й попречи да събере нужните гласове в Националния конгрес, за да предотврати процедурата.

Ако не успее, Дилма Русеф ще бъде изправена пред Сената, който може да я отстрани окончателно от нейния пост.

„Импийчмънт, без доказано престъпление, е какво? Преврат!“, това заяви в сряда Дилма Русеф, цитирана от американското издание. Заедно със своите поддръжници, тя определи опитите за импийчмънт като „антидемократичен преврат“. В сряда, в знак на протест, хиляди привърженици на Русеф, скандираха в бразилската столица „Няма да има преврат!“. В четвъртък пък хиляди проправителствени демонстранти обсадиха редица бразислки градове, като на места това доведе до сблъсъци със силите за сигурност.

Източник: CNN

Изготвил: Светослава Димитрова