[:bg]ЕС: Дискусия за сътрудничеството между България и Румъния ще се проведе във Видин[:]

0
995

[:bg]cu8-nrbwcaepth

Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния организират на 20 и 21 октомври Трансграничен дискусионен форум „България и Румъния – европейско териториално сътрудничество отвъд граници“ в Калафат и Видин.

Главните участници във форума ще бъдат председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова (АЛДЕ, България) и членът на Комисията по транспорт и туризъм Мариан-Жан Маринеску (ЕНП, Румъния). В двете части на форума ще се включат и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството на Република България Деница Николова, Натали Ферсхелде от отдел за трансгранично сътрудничество в Европейската комисия и националният координатор на Румъния за Стратегията на ЕС за Дунавския регион Силвия Давидою от Министерство на външните работи на Румъния. Модератори ще бъдат журналистите Мария Стефанова и Магдалена Морех.

В дискусия, която ще се проведе в първия ден от форума в пристанище Четате до град Калафат, г-н Маринеску ще засегне темите за въздействието на Дунав мост 2 върху местната икономика три години след откриването му, транспорта на товари по р. Дунав, създаването на индустриални паркове в по-слабо развити райони и бъдещето на кохезионната политика на ЕС.

На следващия ден форумът ще продължи от 11.00 до 14.00 часа в хотел „Ровно“ в град Видин, където г-жа Михайлова ще представи Резолюция на Европейския парламент относно европейското териториално сътрудничество (ЕТС), по която бе докладчик. Българският представител в Европейския парламент ще наблегне върху главните точки в резолюцията, а именно: европейската добавена стойност на ЕТС, най-добри практики и принос към целите на стратегията „Европа 2020“, принос към териториалното сближаване, подкрепа за научни изследвания и иновации, управление и координация на политиката, опростяване и бъдещи препоръки, повишаване на обществената осведоменост и на видимостта.

В рамките на форума в кино „Синелукс“ във Видин на 20 октомври ще се състои прожекция на филма „Мустанг“, носител на наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. Прожекцията е от 20 ч. с вход свободен. Пълната програма на трансграничния форум и излъчване на събиетието на живо може да откриете тук.

Лауреатът на престижната награда за кино на ЕП за 2015 г. – „Мустанг“ на режисьорката Дениз Гамзе Ергювен – който бе и сред финалистите за чуждоезичен Оскар, ни представя историята на пет сестри, които се борят за свобода в едно консервативно и традиционно общество в съвременна Турция.

Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма.[:]