[:bg]Доклад на Службата на ООН за правата на човека с твърдения за сериозни нарушения в Югоизточна Турция[:]

0
1113

[:bg]На 10 март 2017 г. Службата на ООН по правата на човека (OHCHR/ВКПЧООН) публикува доклад с подробна информация за масово унищожение, убийства и многобройни сериозни нарушения, за които се твърди, че са извършени в периода между юли 2015 г. и декември 2016 г. в Югоизточна Турция. Тези събития са се случили по време на операции за сигурност на правителството, които са засегнали повече от 30 градове и квартали и са станали причина за разселването на между 355 хиляди и 1 млн. души, предимно от кюрдски произход.

Върховният комисар на ООН по правата на човека, Зейд Раад Зейд ал Хюсеин, изказа в съобщение, публикувано от службата му, притеснението си, че нито едно достоверно разследване не е проведено във връзка със стотиците предполагаеми убийства, включително на жени и деца, в рамките на повече от 13 месеца през 2015 и 2016 г.

Разрушенията

В доклада се посочва, че ВКПЧООН е „особено разтревожена от резултатите от анализа на сателитни изображения, които показват огромен мащаб на унищожаване на жилищния фонд, извършено от тежки оръжия“.

В град Нусайбин, провинция Мардин, 1 786 сгради са унищожени или повредени, а само в района на Диарбекир местното управление изчислява, че 70% от сградите в източната част са били систематично унищожени от обстрела.

Тези разрушения засягат обитанията на гражданите, които населяват територията, и в същото време застрашават техните животи.

Боец от кюрдските Отряди за народна защита (YPG). Снимка: Kurdishstruggle/Flickr

Последващото разрушаване на сгради е унищожило доказателства и до голяма степен попречи на идентифицирането на тленните останки. Още повече, вместо да дадат ход на разследването на обстоятелствата около прекомерната употреба на сила, прибягването до тежки оръжия и свързаните с това смъртни случаи, местните власти обвиниха хората, които са убити, в участие в терористични организации и взеха репресивни мерки, засягащи членове на техните семейства“, съобщава докладът.

Докладът извястява за случай, в който близките на загинала жена са поканени от прокурор да приберат тленните ѝ останки. Те обаче не получават информация за това как и защо е била убита жената, нито им е предоставена медицинска експертиза. Сестрата на жертвата настоява да се потърси отговорност на виновните и прави опит за повдигане на съдебен процес. Впоследствие, тя е обвинена в терористични престъпления.

Изготвянето на доклада

ВКПЧООН вече почти година се опитва да получи достъп до засегнатите части на Югоизточна Турция, за да проведе независимо разследване на твърденията за сериозните нарушения на правата на човека. Поради липсата на алтернатива, докладът, който е първи от запланувана серия доклади, е съставен след дистанционно наблюдение благодарение на публични и поверителни източници, сателитни изображения и проведени интервюта.

Правителството на Турция не ни е предоставило достъп, но оспорва истиността на много сериозни твърдения, направени в този доклад. Тежестта на твърденията, размерът на разрушенията и разселването на повече от 355 хиляди души означава, че независимо разследване е едновременно спешно и важно“, заключи Върховният комисар по правата на човека.

Пълният текст на доклада може да бъде намерен тук.

Върху материала работи: Лора Йорданова

Източници: UN; OHCHR[:]