Дружество за ООН и Български футболен съюз с 4-годишно партньорство по Програма 2030

Дружество за ООН в България и Български футболен съюз сключиха Споразумение за  сътрудничество по Програма 2030 на ООН за устойчиво развитие на света, както и популяризиране на спорта като средство на дипломацията за постигане на мир и разбирателство между нациите.

В рамките на партньорството ще се популяризират Цел 3 „Добро здраве“, Цел  16 „Мир и справедливост“ и Цел 17 „Партньорство за устойчиво развитие“ от Целите за устойчиво развитие на ООН. Подписите си под контракта сложиха заместник-председателят на Дружеството за ООН в България проф. Петранка Филева и заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев по време на откриването на ежегодния футболен турнир за дипломати, организиран от Дружество за ООН в България – Ambassadors’ League.

Тазгодшиното издание на турнира бе под патронажа на министъра на външните работи Екатерина Захариева и в партньорство с БФС, като участниците от дипломатическите мисии се срещнаха на терените на Националната футболна база „Бояна“ през изминалия уикенд. Каузата на Ambassadors’ League бе отбелязването на 70-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека.

„Сигурен съм, че от това сътрудничество ще произлязат доста полезни резултати не само за българското общество, но и в европейски контекст, а защо не и в световен“, заяви Павел Колев. Заместник-изпълнителният директор на БФС изтъкна, че футболът винаги е бил игра, която обединява хората. „В този смисъл е добре ние като федерация и Дружеството за ООН в България да си сътрудничим, за да се опитаме, ако не да разрешим, то поне да облекчим редица социални проблеми“, добави той, като подчерта, че двете организации споделят общи ценности и това е причината да започнат дългосрочно партньорство за години напред.

„Чрез това партньорство ние ще можем да осъществяваме много инициативи свързани със спорта за социално развитие“, заяви заместник-председателят на Дружеството за ООН в България Петранка Филева. Тя подчерта, че в лицето на Българския футболен съюз организацията е открила съмишленик в усилията си за справянето с редица социални проблеми като намаляване на отпадащите от училище деца, за повече толерантност сред подрастващите и въобще за един по-добър и справедлив свят, чрез най-популярната игра. „Двете организации ще се стремят и да популяризират спорта като средство на дипломацията за постигане на мир и разбирателство между нациите“, бе категорична Петранка Филева.

По време на церемонията бе прочетен и официален поздравителен адрес от министъра на външните работи Екатерина Захариева, чрез който тя приветства инициативата и поздрави Дружеството за ООН в България и БФС за партньорството. В него тя подчертава, че през последните години все по-ясно се осъзнава ролята на спорта като средство за популяризиране на ключови ценности като толерантността и взаимното разбирателство, които могат да сближават хората и държавите. „В сложната геополитическа обстановка спортът действително преодолява различията. Скорошен пример за това беше Олимпиадата в Пьонгчан, където делегациите на Северна и Южна Корея се обединиха под един флаг“, изтъква в писмото си първият дипломат на България.

Седем отбора взеха участие в тазгодишното издание на турнира, сред които дипломатическите мисии на Република Турция, Ислямска република Иран, Република Судан, Украйна, както и отбор на Министерството на външните работи и формациите на неправителствените организации Студентската организация за изследване на международните отношения (САИМО) и Дружеството за ООН в България. Представителите на Република Турция завоюваха трофея за втора поредна година, като също така грабнаха повечето от индивидуалните призове. Почетната стълбица бе допълнена от съставите на САИМО и Иран.