[:bg]ДР Конго на ръба на нова гражданска война[:]

1
1463

[:bg]

7152689969_2930e87539_z
Снимка: Jelena Prtoric/ Flickr

Демократична република Конго е арена на нестихващи размирици откакто опозиционните лидери призоваха хората да излязат на улицата в резултат на обявеното от президента Джоузеф Кабила решение, изборите да бъдат отложени до април 2018 година.

Лидерите на опозицията предупреждават, че Демократична република Конго (ДР Конго) рискува да изпадне в нова гражданска война, ако Кабила не се оттегли след изтичане на мандата му.

Напрежението в ДР Конго продължава след като Кабила обяви, че изборите, които трябваше да се проведат този месец, ще бъдат отложени за април 2018 г. Управляващата коалиция и част от опозицията взеха това решение на 16-ти октомври, въпреки категоричния отказ на основната опозиционна коалиция, да сключи подобно споразумение, което е в “разрез с конституцията”. Впоследствие решението беше отхвърлено и от Католическата църква на Конго.

15334828496_cf5dfe10c2_z
Снимка: MONUSCO/ Flickr

Международната общност следи случващото се с повишено внимание. Специална делегация, състояща се от членове на Съвета за сигурност на ООН посети ДР Конго в началото на месец ноември. Френският посланик Франсоа Дулатр заяви, че целта  посещението е “да се проведат разговори с всички заинтересовани страни, за да се гарантира, че те напълно осъзнават отговорността, която носят за опазване на мира в страната”, а също и да се подчертае необходимостта от компромис и откритост, “за да се подготвят избори възможно най-скоро и при пълно зачитане на конституцията”.

Междувременно вследствие на сблъсъците през септември месец загинаха десетки протестиращи, като опозицията и правителството спорят за общия брой на загиналите. Сред тях има и служители на реда.

Поддръжниците на Кабила твърдят, че логистичните и финансови ограничения правят невъзможно провеждането на честни избори за момента. Критиците пък се опасяват, че президентът се опитва да се задържи на власт, независимо че втория му мандат изтича през декември.

Лидерът на опозиционната коалиция и на Съюза за демокрация и социален прогрес (СДСП) — Eтиен Тшисекеди, обяви публично че “народът ще надделее”. Той каза още, че “Кабила извършва преврат срещу себе си, подписвайки това споразумение, защото е дал клетва да защитава конституцията”.

Валентин Мубаке, който е политически съветник на Тшисекеди, заяви че гражданската война е “естествена последица” от политиката на отлагане на правителството. Според него, “изборите са единственото решение. Всичко друго ще доведе до война. Хората ще излязат на улицата. Кабила ще избие един или два милиона от тях, но няма да успее да убие 70 милиона”.

6358168421_ff046fdce0_z
Снимка: VoteTshIsekedi/ Flickr

Западните държави, включително САЩ, отправиха многократни призиви към Кабила да се придържа към изборния календар и да се откаже от властта. САЩ наскоро увеличиха санкциите си спрямо физически лица от обкръжението на Кабила.

ООН, която разполага с 18 000 пехотни войници на територията на ДР Конго, също призова политическите лидери да “разрешат своите различия мирно”.

Важно е да се припомни, че Кабила стана лидер на Демократична република Конго две седмици след като баща му беше прострелян от бодигард в президентския дворец през 2001 г. Той беше избран за президент при избори, чиято легитимност беше поставена под въпрос от страна на опозицията през 2006 г. и беше преизбран през 2011 г. Конституцията на ДР Конго не предвижда възможност за трети мандат.

Скорошно проучване пък показа, че подкрепата за Кабила е спаднала до 7,8%. Освен това, по-голямата част от населението би гласувала за Тшисекеди или Мойсей Катумби — бивш губернатор на провинцията Катанга и собственик на най-големия футболен клуб в Африка. Понастоящем той е извън страната, тъй като е обвинен за склоняване към проституция, обвинение, което по неговите думи е политически мотивирано. Той също отказа да участва в преговорите с правителството.

Проучването, направено от Изследователския екип за Конго — звено на Нюйоркския университет в сътрудничество с Конгоанския институт за изследвания, откри, че повече от 81% от анкетираните са против промени в конституцията, които да позволят на Кабила да изкара трети мандат, като 74% пък смятат, че той трябва да напусне поста тази година.

Материалът изготви: Александра Александрова

Източници[:]