[:bg]Европейска седмица на младежта 2017[:]

0
1080

[:bg]

Тази година от 1 до 7 май се проведе осмото издание на Европейската седмица на младежта. Под надслова „ Shape it, move it, be it ” бяха организирани събития из всички 33 държави, участващи в Програмата „Еразъм +”.

Много от събитията имаха за цел да насърчат младите хора да участват в израждането на политиката за младежта на ЕС и да бъдат социално ангажирани, научавайки повече за различните възможности, които  Програма „Еразъм +” предоставя. Наред с това, се предостави пространство за промотиране и на стартиралата наскоро инициатива на Европейския съюз – Европейски корпус за солидарност.

Седмицата на младежта насочи вниманието към постиженията и вдъхновяващите истории на носителите на промяна в сферата на младежта и техните проекти в рамките на „Еразъм +”, което целеше да се покаже въздействието на Програмата и повече младежи да бъдат стимулирани да се включат в нея. Техните разкази са свързани с изключителния принос за справяне с предизвикателствата, пред които Европа е изправена, включително солидарност, приобщаване, демокрация и активно гражданско участие.

В България Европейската седмица на младежта се реализира от страна на Център за развитие на човешките ресурси съвместно с Министерство на младежта и спорта. В рамките на инициативата, се организираха над 50 събития в различни населени места из страната – от обучения, презентации и дискусии до концерти, флашмоб и маратон от настолни игри. Повече информация за тях, включително няколко вдъхновяващи истории под формата на видео от участници в „Еразъм +” можете да откриете тук.

 

Материалът изготви: Диляна Недева[:]